Τη διαδικασία για την αντικατάσταση των σημερινών τραπεζογραμματίων του ευρώ με νέα επανασχεδιασμένα χαρτονομίσματα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο να λάβει τις τελικές της αποφάσεις το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανατεθεί σε στοχευμένες ομάδες εργασίας η συγκέντρωση απόψεων πολιτών από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σχετικά με πιθανά θέματα.

Ακολούθως η συμβουλευτική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατάλογο προτεινόμενων νέων θεμάτων. Τα μέλη της μάλιστα προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία.  

Αφού η συμβουλευτική επιτροπή καταθέσει τις προτάσεις της, η ΕΚΤ θα ζητήσει τη γνώμη του κοινού για τα προτεινόμενα θέματα. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός σχεδίου, μετά τον οποίο θα ζητηθεί εκ νέου η γνώμη του κοινού. Στη συνέχεια το ΔΣ της Ευρωτράπεζας θα λάβει την τελική της απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι τα σημερινά σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ βασίζονται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες.