Τόσο άμεση κατάρρευση πολύ σπάνια βλέπει κανείς σε ομάδες αυτού του διαμετρήματος. Τέτοια εποχή πέρυσι η Μπάρτσα βρισκόταν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και διεκδικούσε το πρωτάθλημα Ισπανίας ως συνήθως. Σήμερα είναι εκτός Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια και το πρωτάθλημα στην Ισπανία μοιάζει με όνειρο απατηλό, καθώς η πρωτοπόρος Ρεάλ βρίσκεται ήδη… έτη φωτός μπροστά της στη βαθμολογία της La Liga.

Τι μεσολάβησε; Ενα άνευ προηγουμένου οικονομικό κραχ. Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της, που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ, προκάλεσε μαζικές αποχωρήσεις το καλοκαίρι. Πιο σημαντική απ’ όλες αυτή του Λιονέλ Μέσι, που πέταξε από πάνω του τη φανέλα των Μπλαουγκράνα έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Η Μπαρτσελόνα δεν έχασε απλώς τον φυσικό ηγέτη της. Εχασε την ταυτότητά της.

Ενας τελικός… καλοκαιρινός

Δεν είναι ότι το Euro 2020 έγινε το… 2021. Συνέβη λόγω ανωτέρας βίας και δεν μπορούσε κανείς να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Δεν είναι ούτε ότι έχασαν ξανά οι Αγγλοι, που εδώ και πάνω από μισό αιώνα προσπαθούν να φέρουν το… ποδόσφαιρο πίσω στο σπίτι του, αλλά αυτό δεν επιστρέφει με τίποτα. Μπάλα είναι, ό,τι θέλει κάνει. Είναι οι χούλιγκαν, που φρόντισαν να χαλάσουν τη γιορτή του τελικού τόσο πριν από την έναρξή του όσο και μετά το τέλος του. Εχοντας πιει ολόκληρη τη… Μάγχη σε μπύρα, δεκάδες οπαδοί χωρίς εισιτήριο προσπάθησαν λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του τελικού να εισβάλουν μέσα στο Γουέμπλεϊ. Δίχως μάσκες και εκτοξεύοντας αντικείμενα. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως από θαύμα δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή ακόμα χειρότερα.

Χορηγοί σε κρυπτονόμισμα

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς λειτουργούν; Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια. Το σίγουρο είναι ότι πάνω και γύρω τους έχει στηθεί ένας χορός δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον ευρισκόμενο σε διαρκή αναζήτηση πόρων επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2021 συνάφθηκαν οι πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες χορηγικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών κρυπτονομισμάτων και αθλητικών οργανισμών. Με κορυφαία αυτή της Crypto.com και του Staples Center (έδρα των Λος Αντζελες Λέικερς και Κλίπερς στο ΝΒΑ) έναντι ποσού που αγγίζει τα 700 εκατομμύρια δολάρια! Η Crypto.com έχει επενδύσει και στην ποδοσφαιρική Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ μεγάλες συμφωνίες έκλεισαν επίσης η Φόρμουλα 1, η αμερικάνικη λίγκα του μπέιζμπολ κ.ά. Στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα με χορηγό εταιρεία κρυπτονομισμάτων έγινε ο Ιωνικός Νικαίας στο μπάσκετ, που έβαλε στη φανέλα του την Hellenic Coins. Εταιρεία στην οποία είχε πόστο ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Βαγγέλης Τσάπας, ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου ξαφνικά… εξαφανίστηκε.

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδύσεις ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Μπορείς εύκολα να βγάλεις λεφτά κι άλλο τόσο εύκολα να τα χάσεις. Το χρήμα από τα κρυπτονομίσματα είναι μπόλικο και δελεαστικό, αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει μεγάλες «φούσκες». Κι αυτό το κάνει λίγο επικίνδυνο.