Οι περιπτώσεις της Ναόμι Οσάκα και της Σιμόν Μπάιλς ανέδειξαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πόσο δυσβάστακτη είναι η πίεση που δημιουργούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες παίζεται το παιχνίδι στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό. Η Οσάκα, νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις τον περασμένο Ιούνιο, εγκατέλειψε ξαφνικά την προσπάθειά της στο Ρολάν Γκαρός και έκτοτε δεν αγωνίστηκε παρά ελάχιστα όλη την υπόλοιπη χρονιά, δίνοντας μάχη για να νικήσει τους δαίμονές της και να φανεί συνεπής στις απαιτήσεις του κοινού και των χορηγών από αυτήν.

Η Μπάιλς των τεσσάρων χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων στο Ρίο το 2016 αποσύρθηκε από τον τελικό του σύνθετου ατομικού γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μίλησε ανοικτά για τους ιλίγγους που την ταλαιπωρούσαν και δεν της επέτρεπαν να αγωνιστεί χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Τα περίφημα twisties, που εμφανίζονται πολλές φορές στους γυμναστές ως αποτέλεσμα της υπερβολικά μεγάλης ψυχολογικής πίεσης που δέχονται.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η δήλωση του αμερικανού κολυμβητή Κάλεμπ Ντρέσελ, που μετά το πέμπτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Τόκιο αποκάλυψε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση: «Κάποια πράγματα στην καριέρα μου τα απόλαυσα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της όχι. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ σωστά, δεν έτρωγα, έτρεμα όλη την ώρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που σταματάω»! Ο πρωταθλητισμός γίνεται πολλές φορές απάνθρωπος…