Τα 36 παιχνίδια του 33ου Αφρικα Καπ θα φιλοξενηθούν σε έξι πόλεις του Καμερούν: στην Ντουάλα που αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, στην Γκαρούα, στην Μπαφουσάμ και στη Λίμπε. Εκτός από την απειλή του κορωνοϊού που ήδη έχει πλήξει αρκετές αποστολές, υπάρχει πάντοτε ο φόβος των ένοπλων επιθέσεων κυρίως  στην παραθαλάσσια περιοχή του Λίμπε η οποία έχει συγκλονιστεί από τις επιθέσεις αυτονομιστών μαχητών που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αποσχισμένο κράτος το οποίο αποκαλούν Αμπαζονία και ζουν οι αγγλόφωνοι καμερουνέζοι.  

Η αποσχιστική σύγκρουση ξεκίνησε στις αγγλόφωνες βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές το 2016 όταν δάσκαλοι και δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν κατά της υποτιθέμενης περιθωριοποίησής τους από την κατά κύριο λόγο γαλλόφωνη κυβέρνηση.

Μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας ριζοσπαστικοποίησε το κίνημα. Ενοπλες ομάδες σχηματίστηκαν στα δάση και στις φυτείες κακάο.  

Καθώς το Λίμπε ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους του ποδοσφαίρου, πολλοί κάτοικοι αδυνατούν να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο. «Πώς μπορώ να το απολαύσω όταν τα αδέλφια μου υποφέρουν λόγω της αγγλόφωνης κρίσης; Κάθε μέρα πεθαίνουν», λέει ο 33χρονος Ρόλαντ που ζει κοντά στο γήπεδο της πόλης.  Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γιαουντέ ο ισχυρός άνδρας της αφρικανικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Πατρίς Μοτσέπε υποσχέθηκε ένα επιτυχημένο τουρνουά. «Ο κόσμος θα παρακολουθήσει τα καλύτερα από το αφρικανικό ποδόσφαιρο και τη φιλοξενία του. Μπορούμε να διοργανώσουμε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά αντάξιο με αυτό της Ευρώπης».

Οι σταρ

Οι μεγάλες ατραξιόν της διοργάνωσης θα είναι τα αστέρια της Πρέμιερ Λιγκ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Σαντιό Μανέ και ο Ριγιάντ Μαχρέζ. Κοντά τους οι Σεμπαστιάν Αλέ, Ισκλάμ Σλιμανί, Φρανκ Κεσί και Εντουάρ Μεντί.

Η Αίγυπτος των επτά τροπαίων θα συμμετάσχει για 25η φορά ενώ οι Κομόρες και η Γκάμπια θα κάνουν το ντεμπούτο τους.

Η κάτοχος του τίτλου Αλγερία είναι το μεγάλο φαβορί και σ’ αυτή τη διοργάνωση. Παραμένει αήττητη σε 33 αγώνες, από τα τέλη του 2018. Υπάρχουν ωστόσο τουλάχιστον επτά ακόμα ομάδες που μπορούν να ανέβουν στην υψηλότερο σκαλοπάτι.

Πρόκειται για τις Καμερούν, Αίγυπτο, Ακτή του Ελαφαντοστού, Μαρόκο, Νιγηρία, Σενεγάλη και Τυνησία. Αουτσάιντερ θεωρούνται η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα και το Μάλι. Ο δικτάτορας της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπουγιά απείλησε τους παίκτες της εθνικής ομάδας της χώρας του πως αν δεν επιστρέψουν νικητές θα πρέπει να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την προετοιμασία τους.