Η ιστορία τους που ξεπερνούσε μια απλή αντιπαλότητα, σημάδεψε την ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Οταν, σαν σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1994, στο αμερικανικό πρωτάθλημα του Ντιτρόιτ (που ουσιαστικά είχε τον ρόλο των αμερικανικών τράιαλς για τους Χειμερινούς Αγώνες του Λιλεχάμερ ένα μήνα αργότερα) το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, Νάνσι Κέριγκαν δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στα αποδυτήρια όπου τη χτύπησε με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ πάνω από το δεξί της γόνατο. Με τη μεγάλη αντίπαλό της Τόνια Χάρντινγκ να παίρνει τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Λίγο μετά την επίθεση όμως αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκίλοουλι και ο σωματοφύλακάς της, Σον Εκχαρντ, προσέλαβαν τον Σέιν Σταντ για να χτυπήσει την Κέριγκαν. Με αυτόν το τρόπο, ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τη Χάρντινγκ να διεκδικήσει μετάλλιο, ακόμη και το χρυσό στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Ευτυχώς το χτύπημα δεν ήταν τόσο δυνατό ώστε να στερήσει από τη Νάνσι Κέριγκαν τη συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νορβηγία όπου πήρε τελικά το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η Τόνια Χάρντινγκ έμεινε 8η καθώς έσπασε το παγοπέδιλό της και έχασε σημαντικούς βαθμούς.

Η Χάρντινγκ για να πάει στο Λιλεχάμερ απείλησε με αγωγή 25 εκατ. δολαρίων την αμερικανική ομοσπονδία όταν εκείνη προσπάθησε να την αποκλείσει ως βασική ύποπτο (ηθική αυτουργός) για την επίθεση στη Νάνσι Κέριγκαν.

Στο μεταξύ οι φυσικοί αυτουργοί (Γκίλοουλι, Σταντ, Εκχαρντ, καθώς επίσης και ο οδηγός του μέσου διαφυγής των υπεύθυνων της επίθεσης) είχαν δεχτεί συμβιβασμό με το δικαστήριο για μικρότερο χρόνο φυλάκισης και κατέθεσαν εναντίον της Χάρντινγκ κατονομάζοντάς την ως την ηθική αυτουργό.

Ετσι υπήρξε απαγγελία κατηγοριών – για εμπλοκή της – και η Χάρντινγκ δέχθηκε την πρόταση της εισαγγελίας να δηλώσει ένοχη, ώστε να αποφύγει τα περαιτέρω, στις 16 Μαρτίου του 1994. Ο δικαστής αποφάσισε τρία χρόνια με αναστολή, 500 ώρες κοινωνικής εργασίας (σέρβιρε φαγητό), πρόστιμο 160.000 ευρώ και προσφορά 55.000 ευρώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ακολουθούσαν. Και το χειρότερο ισόβιο αποκλεισμό από το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Η Τόνια Χάρντινγκ (η πρώτη Αμερικανίδα που κατάφερε να πραγματοποιήσει το περίφημο «Τριπλό Αξελ») είχε άτυπη κόντρα με τη Νάνσι Κέριγκαν που ήταν η όμορφη και η αγαπημένη των αμερικανικών ΜΜΕ. «Ενώ εμένα πάντα με έλεγαν χοντρή. Ημουν άσχημη και ήξερα πως αν δεν γελώ, αν δεν φορώ την κορδέλα, αν δεν φορώ όμορφα κοστούμια, θα μου έκοβαν βαθμούς» θα πει αργότερα η Τόνια Χάρντινγκ.

Η ταινία «I, TONYA» με τη Μάργκο Ρόμπι στον ρόλο της Χάρντινγκ που βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες το 2017 αντιπροσώπευε σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια όπως είχε δηλώσει η Τόνια Χάρντινγκ.