Δεν θα είναι μια εύκολη ημέρα η σημερινή για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Θα είναι όμως καθοριστική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την οικογενειακή ζωή και μπορεί να εξελιχθεί με επιτυχία και για την ίδια την περιπέτεια που διανύουμε. Τα όπλα υπάρχουν, η εμπειρία επίσης και προφανώς η συλλογική θέληση.

Η διάδοση της μετάλλαξης Oμικρον διαμορφώνει τα δικά της νέα εμπόδια για την ανθρωπότητα και προφανώς τη χώρα μας. Δεν μπορεί όμως να ακυρώσει την κανονικότητα. Σε συνδυασμό με την υψηλή ευθύνη που όλοι από σήμερα μπορούμε να επιδείξουμε, οφείλουμε να κάνουμε τον ιό παρελθόν.

Απαιτείται βέβαια σοβαρότητα και κάτι πολύ κρίσιμο: Η συμβολή της Πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας να τέμνεται με την ωριμότητα όλων μας. Ατομικά τεστ, πρόληψη, εγρήγορση είναι μερικές μόνον από τις παραμέτρους ενός στοιχήματος που θα κερδηθεί και πρέπει να κερδηθεί. Το προσδοκώμενο τελευταίο μίλι θα διανυθεί επιτυχώς παρά την προφανή κόπωση και παρά τη δοκιμασία των δύο αυτών ετών.

Ας μην ξεχνάμε πως η «μάχη του «σχολείου» είναι μάχη των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και της οικογένειας. Μια καλή συνεργασία και συνεννόηση και βέβαια με τους φορείς της Πολιτείας μπορεί να διαμορφώσει χαραμάδα ελπίδας. Εκεί που θα συναντιέται η ατομική ευθύνη με την κεντρική επιδημιολογική ιχνηλάτηση και εκεί που θα τέμνεται η έγκαιρη καταγραφή ανά οικογένεια με το σύστημα υγείας θα δημιουργείται και το ξέφωτο της αυριανής ημέρας. Μπορούμε.