Ολος ο αθλητικός πλανήτης είχε τα μάτια του στραμμένα το βράδυ της Κυριακής στο Σαν Φρανσίσκο. Και συγκεκριμένα; Στον Κλέι Τόμπσον. Ο αγώνας των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριος με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι για το NBA. Σηματοδοτούσε την επιστροφή ενός παίκτη που ταλαιπωρήθηκε όσο ελάχιστοι τα τελευταία χρόνια. Του Κλέι Τόμπσον, ο οποίος εμφανίστηκε στο παρκέ μετά από 941 μέρες. 2,5 χρόνια μακριά από το μπάσκετ, 2,5 χρόνια ταλαιπωρίας, άγχους, αγωνίας.

Ενας παίκτης που χτύπησε στους τελικούς του 2019 ανάμεσα στους Ουόριορς και τους Ράπτορς. Ηταν, για όσους βλέπουν NBA, το… άλλο μισό του Στεφ Κάρι. Παρέα σήκωσαν τρία πρωταθλήματα. Εκείνο το βράδυ, σε μια εποχή που μοιάζει πολύ μακρινή σε σχέση με όσα ζούμε σήμερα, αφού ήταν προ κορωνοϊού, ο Τόμπσον υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ηταν σοκαριστική η διάγνωση. Ακόμα πιο σοκαριστικά θα ήταν όσα ακολούθησαν. Μετά από μια σεζόν που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο (το 2020), ο Τόμπσον ήταν έτοιμος να επιστρέψει στα γήπεδα. Θα γύριζε τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, στην έναρξη της σεζόν 2020-2021. Ομως η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Στην προετοιμασία παθαίνει ζημιά στον αχίλλειο, μένει και πάλι εκτός και ο τραυματισμός τον κρατά συνολικά 2,5 χρόνια μακριά από τα γήπεδα.

Το βράδυ της Κυριακής ο Κλέι Τόμπσον επέστρεψε στα παρκέ. Επαιξε το μπάσκετ που ξέρει να παίζει. Αποθεώθηκε από το κοινό. Εσμιξε και πάλι με τον Στεφ Κάρι. Ο Στεφ έβαλε 28 πόντους. Ο Κλέι έβαλε 17. Με τρία τρίποντα, με καρφώματα, με εντυπωσιακές ενέργειες. Το πιο σημαντικό για εκείνον είναι ότι πατούσε γερά, ότι ένιωθε ο εαυτός του, ότι αντάμωσε και πάλι με το μπάσκετ. Είναι μια ιστορία που θα τη διηγούμαστε, που θα τη θυμόμαστε για μια ζωή. Αν πάρει και το πρωτάθλημα τότε πιθανότατα θα τη βλέπουμε στο μέλλον σε κάποιο ντοκιμαντέρ.