Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τους κ.κ. Π. Κανελλόπουλο και Σ. Μαρκεζίνη για να καθορίσει – βάσει των απόψεων των κηδεμόνων του – την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου περί απλής αναλογικής.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ θα κατατεθεί προ της επαναλήψεως των εργασιών της Βουλής (18 Ιανουαρίου). Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του μικρού υπουργικού συμβουλίου.

ΟΠΩΣ εδήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος, «απόφασις της κυβερνήσεως είναι να επαναφέρει αυτούσιαν την απλήν αναλογικήν». Απέκλεισε επίσης ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών και αποδοχή τροπολογιών.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ της κυβερνήσεως είναι ότι το εκλογικό νομοσχέδιο θα ψηφισθή από όλα τα κόμματα.

Οξύτατη επίθεση κατά του κ. Κανελλοπούλου ανέλαβε ο «σκληρός πυρήν»

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕ

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προωθείται σταθερά η λύση εκλογών

Ανοικτή κρίση εξέσπασε στην ΕΡΕ, η οποία προβλέπεται ότι θα έχη βαθύτερους πολιτικούς αντικτύπους και θα συμβάλη, εξ αντικειμένου, στην επιτάχυνση της εκκαθαρίσεως της σημερινής ανωμαλίας.

ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ – και όχι την αιτία – της κρίσεως παρέσχε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΔΑ με τον αρχηγό της ΕΡΕ και η έκδοση σχεδόν ταυτόσημων ανακοινώσεων (ΕΔΑ και ΕΡΕ), στις οποίες τονίζεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος συμφωνεί ν’ απολυθούν οι φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι (περίπου 80).

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και η δήλωση του κ. Κανελλοπούλου θεωρήθηκε από τους προπαγανδιστάς της επανόδου Καραμανλή ως ουρανόπεμπτη ευκαιρία. Και σήμερα το πρωί, διά του δημοσιογραφικού των οργάνου, η μία παράταξη της ΕΡΕ βάλλει ευθέως κατά της άλλης και προσωπικά εναντίον του κ. Κανελλοπούλου.

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ δημοσίευση φωτοτυπίας (ώστε να είναι αποδεδειγμένη η «προδοσία» του αρχηγού της ΕΡΕ), ο κ. Κανελλόπουλος, καταγγέλλεται για την επαφή του με την ΕΔΑ, «την τροπήν» που πήρε η συνομιλία και το «προβάδισμα, το οποίον διεκδίκησεν ούτος εις την πρωτοβουλίαν της αποφυλακίσεως».

ΕΠΙΣΗΣ κατηγορείται, διότι καλύπτει με την σιωπήν του τα «ημαρτημένα των αντιπάλων του» και επειδή εδήλωσε σε Βέλγο δημοσιογράφο (συγγραφέα μυθιστορήματος περί ΑΣΠΙΔΑ, για το οποίο γράφουμε στην 7η σελίδα), ότι κατά τη γνώμη του «ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν είχε γνώσιν της συνωμοτικής οργανώσεως εις το στράτευμα».