Η Κομισιόν πρόκειται να απαιτήσει από την Πολωνία να πληρώσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμα για το ότι δεν έχει ακόμα καταργήσει ένα αμφιλεγόμενο σύστημα επιβολής πειθαρχίας σε δικαστές. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι έλαβε την τελευταία εξήγηση της Πολωνίας για τη διαμάχη, μια από τις πολλές αντιπαραθέσεις που έχει η ΕΕ με τη Βαρσοβία για τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Η ΕΕ έχει τρόπους να εξασφαλίσει την πληρωμή των οφειλόμενων προστίμων από την Πολωνία» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η 11η Ιανουαρίου ήταν η προθεσμία για την εθνικιστική κυβέρνηση στην Πολωνία να ενημερώσει την Επιτροπή για το πότε και πώς σχεδίαζε να διαλύσει το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας, την αναστολή του οποίου είχε διατάξει το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη αρνηθεί να υπακούσει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, το οποίο στη συνέχεια ενέκρινε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα.

Δύο πηγές στην Κομισιόν δήλωσαν ότι η επιστολή ήταν στα πολωνικά, επομένως θα πρέπει να μεταφραστεί για να μπορέσει η Επιτροπή να απαντήσει επίσημα. Εάν και αυτές οι τελευταίες εξηγήσεις δεν ικανοποιήσουν την Επιτροπή – η οποία λειτουργεί ως ο θεσμός που επιβάλλει την κοινή νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δικαστικού σώματος από πολιτικές παρεμβάσεις -, αναμένεται να ενημερώσει επισήμως τη Βαρσοβία για το πρόστιμο, με προθεσμία 45 ημερών για πληρωμή.

Μέχρι τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαίωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η λεγόμενη «πρόσκληση για πληρωμή» θα σταλεί στη Βαρσοβία πολύ σύντομα. Ερωτηθείς για την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει «παράνομες απαιτήσεις» από τη χώρα του και τόνισε ότι η Βαρσοβία «δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό».

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη εισήγαγε το νέο σύστημα αστυνόμευσης για τους δικαστές το 2017, ως μέρος μιας σαρωτικής αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος που καταγγέλθηκε ευρέως ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών, μια κεντρική Αρχή των σύγχρονων φιλελεύθερων δημοκρατιών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.