Με τον διορισμό του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης – του Αλιχάν Σμαΐλοφ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην προηγούμενη, η οποία αποπέμφθηκε μετά το ξέσπασμα των βίαιων και αιματηρών επεισοδίων – καθώς και την ανακοίνωση ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα ξεκινήσει εντός 48 ωρών και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες επιχειρείται να σβήσουν τα ίχνη από την «έκρηξη» που συγκλόνισε το Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, οι 164 νεκροί (επισήμως) και οι σχεδόν 10.000 συλληφθέντες έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη πληγή στη χώρα και στην κοινωνία της, η οποία δεν θα κλείσει εύκολα. Το ίδιο ισχύει και με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε επίπεδο κορυφής, κυρίως ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ και τον προκάτοχο και μέχρι πρότινος μέντορά του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Την ίδια στιγμή, ο Τοκάγεφ – ο οποίος, όπως και οι Ρώσοι και Κινέζοι, απέδωσε τα γεγονότα σε «ξένο δάκτυλο» – επιχείρησε να εμφανιστεί με φιλολαϊκό προφίλ, ικανοποιώντας ορισμένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ανάμεσα στα άλλα προανήγγειλε αύξηση της φορολογίας των ξένων ομίλων που διαχειρίζονται τα «χρυσοφόρα» ορυχεία της χώρας (όπως είναι η Glencore, η Rio Tinto), η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου ουρανίου παγκοσμίως και διαθέτει πλούσια αποθέματα και άλλων πολύτιμων μετάλλων και πρώτων υλών. Παράλληλα, όμως, επιχείρησε να τις… καλοπιάσει προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αντιδράσεις. «Σε αντάλλαγμα, μπορούμε να προσφέρουμε μεγάλα κίνητρα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων για τις μεγάλες εξορυκτικές και λοιπές εταιρείες» είπε.

Στόχος του Τοκάγεφ είναι να προχωρήσει σε ορισμένες παροχές αλλά και να δώσει την εντύπωση ότι έχει ξεκινήσει ένα «ανέκδοτο» κατά της εκτεταμένης διαφθοράς που επικρατεί στο Καζακστάν, στοχοποιώντας τον Ναζαρμπάγεφ, την οικογένεια και την «αυλή» του. Δεν χωρεί αμφιβολία, άλλωστε, ότι μια από τις βασικές αιτίες του ξεσπάσματος ήταν το «κοινωνικό ζήτημα» – με άλλα λόγια, οι τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο που διαθέτει η χώρα.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών – στον οποίο μετέχει ως παρατηρητής και η Ουγγαρία – καταδίκασε με χθεσινή της ανακοίνωση «τη βία και τον βανδαλισμό», κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στον πρόεδρο και τον λαό του Καζακστάν. Με πρωτοβουλία δε της Τουρκίας, η οποία ασκεί και την προεδρία του αυτή την περίοδο, υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στη χώρα.