Υστερα από ένα ονειρεμένο 2021 και για τους δύο, Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη θέλουν στα courts του Melbourne Park πρωτίστως να δείξουν ότι το 2022 θα είναι ακόμα καλύτερο γι’ αυτούς και για το ελληνικό τένις. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως δεν ξεκινούν την προσπάθειά τους από την ίδια αφετηρία.
Από το Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης κι έχοντας φτάσει δύο φορές στο παρελθόν μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν (το 2019 και πέρυσι), ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανήκει δικαιωματικά σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν τον τίτλο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κουβαλάει ακόμα τον τραυματισμό στον αγκώνα, που δεν του επέτρεψε να τελειώσει την περσινή σεζόν όπως θα ήθελε. Και δεν έχει πείσει, ούτε τον ίδιο του τον εαυτό ακόμα, πως έχει επανέλθει πλήρως μετά την επέμβαση που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο.
Με επιφύλαξη
«Ο γιατρός μού είπε τότε πως ίσως δεν είναι καλή ιδέα να αγωνιστώ στο Αυστραλιανό Οπεν» δήλωσε προ ημερών ο Στέφανος δείχνοντας πόσο λεπτή είναι η κατάστασή του στην παρούσα φάση. Ο ίδιος πήρε τελικά την απόφαση να παίξει, έκανε και το εμβόλιο ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την είσοδό του στην Αυστραλία, αλλά μόνον αυτός και τα μέλη της ομάδας του μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν εικόνα για το επίπεδο της φόρμας του.
Μέχρι σήμερα έχει παίξει ένα μονό όλο κι όλο, αυτό με τον Σβάρτσμαν για το ΑΤΡ Cup, στο οποίο έχασε. Από εκεί και πέρα προσπαθεί μέσα από τις προπονήσεις να βρει ρυθμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να επιβαρύνει το χέρι του με στόχο από τη Δευτέρα και μετά να μπορέσει να ριχτεί με αξιώσεις στη μάχη του Αυστραλιανού Οπεν.
Ο καλός και έτοιμος σωματικά και πνευματικά Τσιτσιπάς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Παρόλο που και φέτος το τουρνουά θα είναι δυνατό. Top-class παίκτες δεν θα λείπουν πολλοί, οπότε τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί ο έλληνας πρωταθλητής είναι δεδομένα. Ο Ναδάλ ξεπέρασε τα προβλήματα που είχε το τελευταίο πεντάμηνο και θα είναι εκεί, άγνωστο σε ποια κατάσταση, αλλά είναι ο Ναδάλ. Οι Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ έρχονται με φούρια αμφισβητώντας ευθέως τον «βασιλιά» και πιο πίσω οι Ρούμπλεφ, Μπερετίνι και οι άλλοι του Top-10 θα διεκδικήσουν τις δικές τους πιθανότητες.
Ξεκούραση και επάνοδος
Η Μαρία Σάκκαρη δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιο τραυματισμό, παρά μόνο την αποχή από τους αγώνες για περίπου δύο μήνες, που της έδωσε πολύτιμες ανάσες, αλλά την έβγαλε και από τον ρυθμό της. Πρέπει να τον ξαναβρεί και επέλεξε να το κάνει κι αυτή μέσα από τις προπονήσεις. Επαιξε μόνο δύο αγώνες στο τουρνουά της Αδελαΐδας, όπου αποκλείστηκε από την Αμερικανίδα Ρότζερς, και ακύρωσε τη συμμετοχή της σε αυτό του Σίδνεϊ θέλοντας να δουλέψει με τον προπονητή της όλο αυτό το διάστημα.
Ωστε από Δευτέρα να μπορέσει να διεκδικήσει στη Μελβούρνη μια διάκριση στο Αυστραλιανό Οπεν, το οποίο είναι αλήθεια πως μέχρι σήμερα δεν της πηγαίνει ιδιαίτερα. Εχει φτάσει μία φορά μόνο μέχρι τις «16», το 2020, ενώ πέρυσι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ο ανταγωνισμός πάντως θα είναι μεγάλος. Η περσινή νικήτρια, Ναόμι Οσάκα, θέλει να επιστρέψει δριμύτερη αφήνοντας πίσω της τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε το 2021, ενώ επιστρέφει η επίσης η Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ, που είχε πολλούς τραυματισμούς πέρυσι. Θα είναι εκεί το Νο 1 Ασλεϊ Μπάρτι, που ως Αυστραλέζα θα παίζει εντός έδρας, και όλες οι άλλες κοπέλες που μαζί με τη Σάκκαρη κέρδισαν τις εντυπώσεις μέσα στο 2021 (Κρεϊτσίκοβα, Κονταβέιτ, Μουγκουρούθα, Μπαντόσα κ.ά.). Σε αντίθεση με το τουρνουά των ανδρών, πάντως, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί κι αυτό μπορεί να ευνοήσει ένα ξεπέταγμα της Σάκκαρη με τον ίδιο τρόπο που μπορεί και να την… κάψει. Ολα είναι ανοικτά.
Στο φετινό Αυστραλιανό Οπεν πήραν μέρος άλλες δύο ελληνίδες αθλήτριες, οι οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πέραν του πρώτου προκριματικού γύρου. Η Δέσποινα Παπαμιχαήλ αποκλείστηκε από τη Βουλγάρα Τόμοβα και η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου από την Αμερικανίδα Μουχάμαντ.