Εξασθενούν οι αντοχές του ΕΣΥ ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και πέντε πανδημικά κύματα, φέρνοντας στα όρια των δυνατοτήτων του το υγειονομικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό πως, παρότι η Ομικρον είναι ηπιότερη σε νοσηρότητα, το 88,6% των κλινών ΜΕΘ για βαριά ασθενείς με λοίμωξη COVID είναι κατειλημμένο αλλά και το 65,47% των απλών κλινών για τη φροντίδα όσων έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό. Παράλληλα όμως η πίεση εντείνεται και από το γεγονός ότι πλέον αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη και οι ασθενείς με λοιπά νοσήματα (πλην COVID), με αποτέλεσμα οι εφημερίες να θυμίζουν εποχές προ πανδημίας.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, τίθεται σε εφαρμογή το επόμενο βήμα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, εντάσσοντας το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ στο εφημεριακό σύστημα της Αττικής έως (τουλάχιστον) τα τέλη Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εθνικής Αμυνας, το ΝΙΜΤΣ θα συμπεριληφθεί στη γενική εφημερία του ΕΣΥ το Σάββατο 22, την Τετάρτη 26 και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως το ΝΙΜΤΣ θα υποδέχεται περιπατητικούς ασθενείς αλλά και διακομιδές του ΕΚΑΒ, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Είναι σημαντικό, άλλωστε, να διευκρινιστεί πως σε περίπτωση που κάποιος διαγνωστεί θετικός με μοριακό τεστ (PCR) θα διακομίζεται σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο (εφόσον τα συμπτώματα δεν προκαλούν ανησυχία). Υπενθυμίζεται, δε, πως για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει το πέμπτο κύμα σε συνδυασμό με τη Δέλτα, που συνεχίζει να μολύνει πολίτες, έχει ήδη μετατραπεί το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε νοσοκομείοCOVID-19. Συνεπώς και ακολουθώντας το μοντέλο που δοκιμάστηκε στα προηγούμενα κύματα, το ΝΙΜΤΣ θα συνεφημερεύει με τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και «Παμμακάριστος», καλύπτοντας το κενό που έχει προκύψει. Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι έντονες, καθώς διαπιστώνουν τα πεπερασμένα μέσα του συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία περιγράφονται οι δύσκολες συνθήκες εργασίας στο Σισμανόγλειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. «Στο νοσοκομείο αναπτύχθηκαν 290 κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού σε επτά κλινικές με μόνο 26 παθολόγους και πνευμονολόγους στο σύνολο. Εξαιτίας αυτού, για ασθενείς με κορωνοϊό εφημερεύουν και τους παρακολουθούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων (χειρουργοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κ.λπ.)» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καταλήγουν διερωτώμενοι: «Οι νοσηλευτές, δύο σε κάθε βάρδια για 30-40 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ αυτών και διασωληνωμένων. Τι να προλάβουν να κάνουν: νοσηλεία, φροντίδα;».