Σε σχέση με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, η άποψή μου είναι ότι οι ΗΠΑ, εδώ και αρκετό καιρό, προετοίμαζαν αυτή τη μεταστροφή, δεδομένου ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα η συνολική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στον ευρύτερο χώρο της. Αυτό που προκάλεσε την ανάγκη όπως οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής του Ειρηνικού, να κινηθούν κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την αυξανόμενη αλαζονεία που επιδεικνύει η Κίνα και η οποία συνδυάζεται με τη ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη που την καθιστά ιδιαίτερα ισχυρή και ενδεχομένως επικίνδυνη στην περιοχή επιρροής της.
Η κίνηση των ΗΠΑ να εντοπίσουν χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού με τις οποίες να μπορούν να εγκαινιάσουν μια μακροχρόνια συνεργασία μάς αποδεικνύει ότι τόσο η αυξανόμενη στρατηγική συνεργασία με την Ινδία όσο και με την Αυστραλία, την Κορέα και την Ιαπωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για μια νεότερη περιοχή του πλανήτη, όπου έχουν εμφανιστεί καινούργιες προκλήσεις.
Θα προσθέσω ότι στην εξίσωση της αντιμετώπισης της Κίνας, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στον χώρο του Ειρηνικού Ωκεανού, η συνεισφορά της πυρηνικής, δημοκρατικής, Ινδίας θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη.
Υπενθυμίζω ότι η Κίνα διατηρεί μια δύσκολη σχέση με την Ινδία εδώ και πολλά χρόνια με ανεπίλυτα συνοριακά προβλήματα, τα οποία ανησυχούν την ινδική πλευρά ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιώξει την επίλυσή τους η Κίνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες διατηρούν δύσκολες διμερείς σχέσεις και υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος διαφορών με άγνωστο μέλλον.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασα την άποψη ότι και η χώρα μας θα μπορούσε να επιδιώξει μια στενότερη συνεργασία με την Ινδία, δεδομένου του ενδιαφέροντός μας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Ινδικό Ωκεανό, που αφορά τον εμπορικό μας στόλο και θα μπορούσαμε με σοβαρά βήματα να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση με την Ινδία, πράγμα που είχε ήδη προταθεί στην ινδική πλευρά από το έτος 2010, όμως η οικονομική κρίση και οι άμεσες άλλες προτεραιότητες της Αθήνας δεν επέτρεψαν την περαιτέρω προώθηση του σχεδίου αυτού.
Η προσέγγιση προς την Ινδία θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ινδίας, δεδομένου ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία διατηρούν εξαιρετικά στενές σχέσεις με τα Εμιράτα σε πολλούς τομείς.
Ο Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος είναι πρέσβης ε.τ., πρώην γενικός γραμματέας ΥΠΕΞ, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ