Τα οξύτατα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία ανέδειξαν νέα θέματα προς επίλυση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κλείσιμο των συνόρων για ένα μήνα στην αρχή της υγειονομικής αυτής κρίσης επέφερε δραματικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και βασικά φάρμακα.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα της έντονης εξάρτησης της Ευρώπης από πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα προερχόμενα από χώρες της Ασίας. Το γεγονός αυτό άνοιξε μια συζήτηση γύρω από την ανάγκη θωράκισης των ευρωπαίων ασθενών μέσω της επιστροφής ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση στην κατεύθυνση αυτή είναι η άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ελλάδα επέδειξε μια εντυπωσιακή δυναμική χάρη στην ισχυρή παραγωγική και ερευνητική της βάση στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως τα 32 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων που διαθέτει μπορούν να καλύψουν το 70% των ελλήνων ασθενών με ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρωτοστατεί στην προσπάθεια για εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα συμψηφισμού σε ποσοστό 8% της υπερφορολόγησης που της επιβάλλεται με επενδυτικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, ξεκινά ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη και παραγωγή διεθνώς ανταγωνίσιμων προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ELPEN δρομολογεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 125 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα κι ενός Πάρκου Ερευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών της εγκαταστάσεων στο Πικέρμι. Με τις νέες επενδύσεις που υλοποιεί, η εταιρεία θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας ενεργά στον επαναπατρισμό των ελλήνων επιστημόνων.
Ο Θεόδωρος Τρύφων είναι πρόεδρος ΠΕΦ, συνδιευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕΝ