Θα ήταν μια ευχάριστη αλλαγή αν οι κύριοι υπεύθυνοι αρκούνταν στο να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να αποζημιώσουν τα θύματα αυτών των λαθών, αντί να προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να κατηγορούν άλλους γι’ αυτά που έπρεπε να έχουν κάνει εκείνοι. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και οι πολίτες δέχονται τη συγγνώμη ακόμη κι αν έχουν αποκλειστεί για ώρες μέσα στα χιόνια στον ακριβότερο οδικό άξονα της Αθήνας.

Θα ήταν μια ευχάριστη αλλαγή αν εκείνοι που βαρύνονται με πολύνεκρες τραγωδίες στην περίοδο που κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς και με απροκάλυπτες προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών τους στη συνέχεια, επιδείκνυαν μεγαλύτερη αυτογνωσία και περισσότερη σεμνότητα όταν οι διάδοχοί τους έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα φαινόμενα και καταφέρνουν τουλάχιστον να αποτρέψουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται βέβαια να μετέρχεται όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να ελέγξει, ή και να φθείρει, την κυβέρνηση. Oμως οι πολίτες έχουν μνήμη.

Οι παθογένειες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είτε πρόκειται για φωτιές είτε για πλημμύρες ή έντονες χιονοπτώσεις, είναι πάγιες και δεν γνωρίζουν ιδεολογία. Κι όσο η κλιματική αλλαγή εντείνει αυτά τα φαινόμενα, τόσο θα καθίσταται πιο επιτακτική η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, κρατικών, ιδιωτικών ή δημοτικών, και ο καλύτερος συντονισμός τους για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Αντί λοιπόν να επενδύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκλειστικά στις αποτυχίες της κυβέρνησης, και να προκαλεί άγονες αντιπαραθέσεις με σκοπό να ξεπεράσει την εσωκομματική του αμφισβήτηση και τον ανταγωνισμό στον πέραν της κεντροδεξιάς χώρο, καλά θα έκανε να συμβάλει με εποικοδομητικές προτάσεις στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες τώρα αυτή τη χώρα.

Γιατί οι πολίτες, εκτός από το να θυμούνται, θέλουν και να χτίζουν. Δίπλα στη μνήμη πρέπει να υπάρχει και η σταθερότητα. Με προτάσεις δυσπιστίας για τη διαχείριση μιας κακοκαιρίας, και με μια διαρκή εκλογολογία, δεν πηγαίνει μπροστά ένας τόπος.