Πρόταση-έκπληξη για τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης  

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν διαφημίσεις επιτηδείων θα πρέπει να αποζημιώνουν τα θύματα, προτείνει επιτροπή του Κοινοβουλίου της Βρετανίας. Η χώρα έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα κέντρο χρηματοπιστωτικών απατών. Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι ιστότοποι δεν υπόκεινται σε κανόνες για αποζημιώσεις θυμάτων, είπε στο Reuters ο Μελ Στράιντ, πρόεδρος διακομματικής επιτροπής Οικονομικών στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κάποια ρύθμιση που αναγκάζει τους παραβάτες να πληρώνουν.

«Κατέβασε ταχύτητα» η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχασε μέρος από τη δυναμική της τον Ιανουάριο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών αντιμετώπισε υποτονική ζήτηση εξαιτίας των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Ομικρον και των ανατιμήσεων. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στο 52,3 τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, με την ανάπτυξη να αποδυναμώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Shell: εκτόξευση κερδών στη «σκιά της πανδημίας»

«Σωσίβιο» στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου βρήκε η Shell, η οποία «είδε» τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2021 να εκτοξεύονται στα 6,39 δισ. δολάρια (το υψηλότερο επίπεδο από το 2014) από μόλις 393 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η αισθητή αύξηση της τιμής του πετρελαίου λειτούργησε καταλυτικά στην ανάκαμψη της κερδοφορίας, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2021 ο ενεργειακός κολοσσός μετέφερε την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ απάλειψε από την επίσημη ονομασία του τη φράση «Royal Dutch».

Πιο χρεωμένη από ποτέ η παγκόσμια οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά έφθασε το παγκόσμιο χρέος, φθάνοντας από 83 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε περίπου 295 τρισ. δολάρια το 2021. Το χρέος αυξήθηκε από το 230% του ΑΕΠ το 2000 στο 320% πριν από την πανδημία, προτού ο Covid-19 το ωθήσει στο ακόμη υψηλότερο ποσοστό του 355% πέρυσι. Μέρος της αιτίας αυτής της έκρηξης ήταν η σταθερή μείωση του κόστους δανεισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες.