Αυτή η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Κι έχει κάνει και τη δική μας δουλειά πιο περίπλοκη. Διότι πολλές φορές αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα.

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός, για παράδειγμα, τρέχει ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών στην Ευρωλίγκα. Από εκεί που κάναμε υπολογισμούς με ποιον τρόπο θα μπορέσει να πάρει μια θέση στην πρώτη τετράδα ώστε να εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, αρχίσαμε αίφνης να σκεφτόμαστε μήπως δεν παίξει καν στα πλέι οφ. Ο ένατος της βαθμολογίας απέχει πλέον μόλις μία νίκη από τους Ερυθρόλευκους. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Θα μπορούσαν να δοθούν διάφορες εξηγήσεις με βάση την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Αν σε αυτές δεν συνυπολογιστεί η παράμετρος του κορωνοϊού, τα συμπεράσματα πιθανότατα θα είναι λανθασμένα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν νοσήσει σχεδόν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Καθένας από αυτούς έπρεπε να μείνει για τουλάχιστον 5-7 μέρες στο σπίτι του χωρίς να κάνει τίποτα και εφόσον μετά έδινε αρνητικό τεστ, επέστρεφε στις προπονήσεις και σταδιακά στους αγώνες. Επειδή, όμως, αυτός ο άτιμος ο ιός επηρεάζει τον οργανισμό ακόμα και όσων νοσούν πολύ ελαφρά και σχεδόν χωρίς συμπτώματα, οι γιατροί λένε πως για να επανέλθει ένας αθλητής στην πρότερη της νόσησής του κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί κι ένας μήνας.

Ενώ λοιπόν ο Ολυμπιακός είχε βρει έναν ρυθμό μέχρι να αρχίσουν τα κρούσματα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, τώρα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει άλλον έναν μήνα για να τον ξαναβρεί. Διότι δεν ντεφορμαρίστηκαν απλώς ένας ή δύο παίκτες του. Νόσησαν σχεδόν όλοι μαζί και όλοι μαζί πρέπει να βρεθούν στην πρότερη κατάσταση. Δικαιολογούνται λοιπόν τα σκαμπανεβάσματα.

Ολα αυτά φυσικά ισχύουν και για τις άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το βάθος του ρόστερ και η ατομική ποιότητα κάποιων παικτών συνήθως κάνουν τη διαφορά.