Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο κύριος συνομιλητής του Πούτιν στην Ευρώπη, καθώς ο γάλλος πρόεδρος συνεχίζει τις έντονες διπλωματικές του προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Χθες έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν μαζί με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Βερολίνο και στον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς την ερχόμενη Τρίτη για να συζητήσουν τις εξελίξεις, λίγο πριν ο Σολτς βρεθεί στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου. Χθες το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανόν Μακρόν και Σολτς να ταξιδέψουν μαζί στη ρωσική πρωτεύουσα, ως σύμβολο ευρωπαϊκής ενότητας, καθώς είναι χώρες που έχουν συνυπογράψει τις Συμφωνίες του Μινσκ που αφορούσαν την Ανατολική Ουκρανία. Χθες το βράδυ ο Μακρόν είχε την τέταρτη στη σειρά τηλεφωνική του συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία (ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας εξέτασαν τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Η Γαλλία χθες ανακοίνωσε ότι η πρότασή της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία έχει στόχο να αποκλιμακώσει την κρίση και όχι να προκαλέσει τη Ρωσία. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν τόνισε πως το πιο ουσιαστικό πράγμα αυτή τη στιγμή «είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Οι δηλώσεις έγιναν σε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν διαφωνίες, ιδιαίτερα μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας, για τη φύση των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, όπως και το πώς πρέπει να προστατευτούν καλύτερα οι ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες.