Η ιστορική χειραψία του Ρίτσαρντ Νίξον με τον Μάο Τσετούνγκ πριν από μισόν ακριβώς αιώνα, στις 21 Φεβρουαρίου 1972, άλλαξε τη γεωμετρία του Ψυχρού Πολέμου. Οι ιστορικοί μίλησαν μάλιστα για την «εβδομάδα που άλλαξε τον κόσμο», καθώς η συνάντηση εκείνη συνέβαλε και στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.
Η χθεσινή χειραψία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη που είχε ο κινέζος ηγέτης με κάποιον ξένο ομόλογό του την τελευταία διετία, λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς εγκαινιάζει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που δεν αποκλείεται σύντομα να εξελιχθεί και σε Θερμό. Προς το παρόν, η μάχη ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή διεξάγεται στο μέτωπο των αξιών: το «πραγματικό πνεύμα της δημοκρατίας» στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Σι, και βρήκε σύμφωνο τον υψηλό προσκεκλημένο του, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει και μια επέμβαση της Κίνας στην Ταϊβάν, θα θέσει τη Δύση ενώπιον ακόμη πιο ασφυκτικών διλημμάτων.
Ειδικότερα για την Ευρώπη, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να χωριστεί εκ νέου σε δύο σφαίρες επιρροής. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκαταστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία θέτει σε δοκιμασία τις αρχές στις οποίες στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε η Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: την αποκήρυξη της βίας, την αυτοδιάθεση, το απαραβίαστο των συνόρων. Τόσο το Βερολίνο λοιπόν όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πρέπει να διακηρύξουν ρητά, και άμεσα, τη δέσμευσή τους για τη στήριξη της Ουκρανίας και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκίνησαν χθες θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέαμα. Πρέπει όμως να μας ανοίξουν και τα μάτια.