Μαγιονέζα χωρίς αβγά αλλά με πρωτεΐνη εντόμου, κουλουράκια, μπισκότα και ψωμί με πρώτη ύλη τους αλευροσκώληκες αλλά και κεφτεδάκια όχι με βοδινό κρέας αλλά με βασικό συστατικό τη σκόνη γρύλου και άλλων βρώσιμων εντόμων… Μπορεί όλα αυτά τα προϊόντα να ακούγονται ιδιαίτερα αποκρουστικά στον έλληνα καταναλωτή, η αλήθεια όμως είναι πως δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα τα δούμε και στην εγχώρια αγορά. Και σε αυτό θα έχει συμβάλει καθοριστικά η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αλλωστε, ειδικοί επιστήμονες, ακόμη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, βλέπουν στα έντομα έναν επισιτιστικό… μονόδρομο, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να ταΐσει κανείς τους περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στον πλανήτη το 2050, από τη στιγμή, μάλιστα, που η κατανάλωση σε κρέας και ψάρια αυξάνεται αλλά η παραγωγή και τα αποθέματά τους μειώνονται. Την ανάγκη να εισαχθούν στη διατροφή μας τα βρώσιμα έντομα υπερτόνισε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ανακοίνωσε στα τέλη του 2011 ότι θα χρηματοδοτήσει με 3 εκατομμύρια ευρώ επιστημονικές έρευνες, με στόχο την προώθηση της εντομοφαγίας.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ