Στη 15η θέση ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Numbeo. Χαμηλά σε σύνολο 175 πόλεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται και οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις αναφορικά με την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, η Αθήνα κατατάσσεται στην 107η θέση, η Θεσσαλονίκη στην 120η, το Ηράκλειο στην 109η, η Πάτρα στην 129η και η Λάρισα στην 132η.  Οσον αφορά στα επιμέρους προϊόντα, οι ελληνικές πόλεις σε σχέση με τα περισσότερα είδη διατηρούν ανταγωνιστική θέση, κυρίως στα οπωροκηπευτικά, το ψωμί και το κρέας ενώ υψηλές θέσεις καταγράφουν στα γαλακτοκομικά, στο εμφιαλωμένο νερό και στα αλκοολούχα ποτά. Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) δείχνει ότι οι Ελληνες αποδίδουν την ακρίβεια κατά κύριο λόγο στις τιμές των πρώτων υλών, στην πανδημία, στο κόστος παραγωγής και στον υψηλό ΦΠΑ. Ολα αυτά τη στιγμή που ο δείκτης τιμών τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 32% και κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021. Η αύξηση των δεικτών οφείλεται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης, κυρίως από τις χώρες της Ασίας.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ