Εχει μόλις δύο βαθμούς η Αταλάντα στα τελευταία τρία ματς της Serie A, εξού και η υποχώρηση από τη μάχη του τίτλου. Και έχει απόψε την υποχρέωση λίγο μετά τη λήξη του Ολυμπιακός – ΑΕΚ να δοκιμάσει τις δυνάμεις της υποδεχόμενη τη Γιουβέντους που αυτόν τον καιρό τρέχει ένα… ράλι για να σώσει ό,τι σώζεται για εκείνη τη φετινή χρονιά.

Ο δε Γκασπερίνι καταλαβαίνοντας πως όλο αυτό ίσως στοιχίσει τη θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν ψάχνει για μεταγραφή επιθετικού από την ελεύθερη αγορά, με τα ρεπορτάζ στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες να μιλούν για τον Ντιέγκο Κόστα και τον Γκρατσιάνο Πελέ ως υποψήφιους να σηκώσουν το σχετικό «ανάχωμα» για το πρόβλημα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Αν όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες του Ολυμπιακού; Αντικειμενικά το ζευγάρι έχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κάνουν κάτι πραγματικά μεγάλο στις δύο Πέμπτες που έρχονται για να ρίξουν στο καναβάτσο την αντίπαλό τους. Η δουλειά που έχουν να κάνουν με αυστηρά ποδοσφαιρικά κριτήρια είναι δυσκολότερη από εκείνη που κατάφεραν δύο χρόνια πριν κόντρα στην Αρσεναλ. Αλλά είπαμε. Τα όνειρα δεν απαγορεύονται… Και όταν τα τελευταία χρόνια έχεις αφήσει πίσω σου αντιπάλους σαν αυτούς που έστειλε σπίτι τους μια ώρα αρχύτερα ο πρωταθλητής Ελλάδας, τότε δικαιούσαι να σκέφτεσαι πως ξέρεις τον τρόπο.

Τα κλειδιά

Είναι σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός θα έχει για αυτά τα δύο ματς τον – εσχάτως πρωταθλητή Αφρικής – Παπ Αμπού Σισέ και ο Πέδρο Μαρτίνς θα μπορεί να τον στείλει πλάι στον Κώστα Μανωλά και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο για τη δική του «τρόικα» της άμυνας που σχεδόν βέβαια θα επιλέξει για να αντιμετωπίσει τους Ιταλούς. Είναι σημαντικό πως κάποιοι ποδοσφαιριστές σαν τον πολύπειρο Τόμας Βατσλίκ αλλά και τους μπαρουτοκαπνισμένους Ανδρέα Μπουχαλάκη και Γιώργο Μασούρα είναι σε πολύ καλό επίπεδο φόρμας αυτή την εποχή.

Είναι σημαντικό ότι για αυτή την ομάδα δεν αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια πρόβλημα ο συντελεστής δυσκολίας της εκάστοτε αποστολής. Και αν πάνε τα πράγματα καλά την Πέμπτη στο Μπέργκαμο; «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι η ρεβάνς διεξάγεται στο Καραϊσκάκης» έχει προειδοποιήσει από τον Δεκέμβρη ο προπονητής των Πειραιωτών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.