Η ρευστή και τεταμένη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει και μια παραπέρα διάσταση σε σχέση με το ελληνικό ενδιαφέρον. Τους έλληνες ομογενείς και τους κινδύνους που διατρέχουν. Η συμπαγής ελληνόφωνη κοινότητα, πρέπει να είναι – και είναι – στα «ραντάρ» του δικού μας ΥΠΕΞ και απαιτούνται όλες οι συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες για την προστασία ή ακόμη και τη διευκόλυνση μετακίνησής της. Στη στρατηγική αυτή προφανώς πέραν του επιτελικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνεται και η ενεργή συμβολή της Πρεσβείας μας στο Κίεβο και του Προξενείου μας στη Μαριούπολη, αλλά και η απόλυτη συνεννόηση με την ουκρανική κυβέρνηση, ακριβώς για να αποφευχθούν βεβιασμένες ή πρόχειρες κινήσεις.

Οι Ελληνες της Ουκρανίας έχουν μακρά ιστορία και δεσμούς με την περιοχή και σε καμία περίπτωση μια θερμή κρίση δεν πρέπει να θέσει σε διακινδύνευση τις ζωές και τις περιουσίες τους. Το θλιβερό περιστατικό με τον θάνατο των δύο ομογενών στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα με την ουκρανορωσική κρίση, δείχνει όμως το βραδυφλεγές του τοπίου και τις ευαίσθητες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει όμως και η ελληνική κοινότητα να υπακούσει και να σταθεί στο σχέδιο που εκπονούν οι ελληνικές Αρχές, το ΥΠΕΞ σε συνεννόηση πάντα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους ομολόγους τους. Η Ελλάδα ως μια ευρωπαϊκή χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο και με την ειδική ευαισθησία για την περιοχή και τη δική μας κοινότητα.