Το περασμένο καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός πήρε – με τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου – ένα μάθημα με τον δύσκολο τρόπο: η Πολιτική Προστασία οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δηλαδή, οι οποίες είναι πια το παρόν μας και όχι ένα δυστοπικό μέλλον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο – και φιλοδοξεί να το παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό.

Η ταχύτητα με την οποία δείχνει να κινείται η κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενη. Οπως και οι συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που έχουν δεχθεί να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο στην πυρόσβεση το καλοκαίρι που έρχεται. Αλλά και η πλήρης αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής του RescEU.

Ωστόσο, η ετοιμότητα θα κριθεί από την ικανότητα του ελληνικού κράτους να ξεπεράσει τις ίδιες του τις παθογένειες. Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο. Η ελληνική γραφειοκρατία και η κακή ελληνική παράδοση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων δεν διορθώνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εχει φτάσει, όμως, η στιγμή να γίνουν τα πρώτα βήματα.

Η πολιτεία πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι η έγκαιρη προετοιμασία – σε όσα τουλάχιστον υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν οι κρατικές δομές προληπτικά – είναι η αρχή που δύναται να θεωρηθεί το ήμισυ του παντός.