Μια νέα δίκη κατά του φυλακισμένου ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ξεκίνησε χθες μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ανατολικά της πρωτεύουσας Μόσχας, όπου κρατείται. Στον Ναβάλνι έχουν απαγγελθεί και νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά για απάτη. Εχει περάσει ήδη ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αφού επέζησε από απόπειρα δηλητηρίασης για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.
Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών. Η τελευταία δίκη, που ξεκίνησε χθες, θα μπορούσε να επιμηκύνει τη φυλάκισή του άλλα 10 χρόνια. Ο 45χρονος Ναβάλνι, συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, έπειτα από μήνες νοσηλείας του στη Γερμανία λόγω της σχεδόν θανατηφόρας επίθεσης που δέχθηκε με τον νευροτοξικόκό παράγοντα Novichok ενώ βρισκόταν στη Σιβηρία.
Τον επόμενο μήνα φυλακίστηκε για 3,5 χρόνια για παραβίαση των όρων ποινής με αναστολή σε παλαιότερη υπόθεση υπεξαίρεσης. Ο Ναβάλνι επιμένει ότι οι κατηγορίες είχαν πολιτικά κίνητρα, αλλά ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις καθώς βρισκόταν σε κώμα για αρκετό διάστημα.
Οι νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του αναφέρουν ότι ο Ναβάλνι έκλεψε 4,7 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές που δόθηκαν στις πολιτικές του οργανώσεις. Μπορούν να επιφέρουν μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών. Η σύζυγός του, Γιούλια βρισκόταν χθες στην ακρόαση στη φυλακή του Ποκρόφ, έχοντας απαιτήσει πρόσβαση στην, κεκλεισμένων των θυρών, διαδικασία.Ο στενός του συνάδελφος Λεονίντ Βολκόφ έγραψε στο Twitter ότι ο Ναβάλνι δεν δικάζεται μέσα στο συνηθισμένο «κλουβί», κάτι που ίσχυε σε παλαιότερες δίκες. Και πρόσθεσε: «Αυτό συνέβη επειδή ολόκληρο το δικαστήριο ήταν ένα κλουβί».
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «ψευδή δίκη, στην οποία συμμετείχαν δεσμοφύλακες και όχι ΜΜΕ». «Είναι προφανές ότι οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι ο Ναβάλνι δεν θα βγει από τη φυλακή σύντομα», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οργάνωση. Ο Ναβάλνι διευθύνει ίδρυμα κατά της διαφθοράς που ονομάζεται FBK. Πέρυσι, δικαστήριο στη Μόσχα απαγόρευσε τις πολιτικές οργανώσεις που συνδέονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις ως «εξτρεμιστικές».