ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ –
ΜΕΡΙΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΠΑΡΙΣΙ, Φεβρουάριος, Ιδιαιτέρα υπηρεσία. – Ενας γέρων, πάσχων από καρδιακόν νόσημα, ονειρεύεται ότι είναι νεκρός και ξαπλωμένος μέσα εις το φέρετρόν του. Δίπλα του βλέπει τον «δεύτερο εαυτό του» να αγωνίζεται εναντίον των ανθρώπων του Γραφείου Κηδειών, ενώ αυτός προσπαθούσε να σηκωθεί.
Ενας άλλος ασθενής έβλεπε εις τον ύπνο του την σιλουέττα ενός κυρτωμένου γέροντος, ντυμένου με μαύρα εφθαρμένα ρούχα. Τον κύτταξε και ανεγνώρισε τον εαυτόν του εις το πρόσωπον του καταρρακωμένου αυτού ανθρώπου που προχωρούσε σιγά προς τον τάφον. Ο διαπρεπής Γάλλος ιατρός κ. Λερμίτ, καθηγητής εις το Πανεπιστήμιον των Παρισίων, αναφέρει τας δύο αυτάς περιππτώσεις εις αρθρον του δημοσιευόμενον εις Ιατρικόν περιοδικόν. Και τα δύο εκεινα άτομα έπασχον από καρδιακό νόσημα.
«Είναι αδύνατον», συνεχίζει ο καθηγηρής Λερμίτ, να μην αισθανθή κανείς ενδιαφέρον από την μελέτην των ονείρων. Οι φιλόσοφοι της αρχαιότητος απέδιδαν εις τα όνειρα πραγματικήν σημασίαν. Εφρόνουν ότι ο ύπνος, ο οποίος μας βυθίζει εις ένα μαγικόν κόσμον, ήτο δυνατόν να μας αποκαλύψει την πραγματικήν φύσιν μας και να φέρη εις την επιφάνειαν αισθήματα και τάσεις των οποίων η αποκάλυψις θα μας ετρόμαζε όταν είμεθα ξύπνιοι. Αι ίδιαι περίπου αντιλήψεις είχαν ωθήαει τον Σίγκουντ Φρόυντ να προβή εις βαθείαν ανάλυσιν των ονείρων. Διά τον Φρόυντ, κάθε όνειρο έχει τη σημασία του, η τύχη δεν παίζει κανέναν ρόλο εις τον σχηματισμό των εικόνων. Μολονότι αρνούμεθα να παραδεχθώμεν χωρίς σοβαράς επιφυλάξεις τας θεωρίας του Φρόυντ, πρέπει να αναγνωρίσωμεν ότι η εικών του ονείρου δεν είναι ποτέ τυχαία, γράφει ο καθηγητής Λερμίτ.