Στον κοινό τόπο της διπλωματίας ο Νίκος Δένδιας έχει αποκτήσει μια είδους χημεία με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Και αυτό αφού σήμερα εκτός απροόπτου θα βρίσκεται στη Μόσχα, τρίτη φορά σε δύο χρόνια.
Βεβαίως τώρα η επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και σε μια αναζωπύρωση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Υπό αυτή την έννοια οι κινήσεις και οι διατυπώσεις της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και στο διμερές και στο ευρύτερο πλαίσιο. Λαμβάνοντας υπόψη και ιεραρχώντας προφανώς πως η χώρα μας είναι οργανικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Και με όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη σταθερή επιλογή, διατηρώντας βέβαια και το προνόμιο των παραδοσιακών δεσμών με τη Ρωσία.
Αυτή ακριβώς η πλεονεκτική θέση θα μπορούσε να συμβάλει σε μια ρητορική ειρήνης και ασφάλειας αλλά και σε μια εγγύηση για την ελληνόφωνη κοινότητα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην τρέχουσα κρίση, από τη σκοπιά πάντοτε μιας δυτικής χώρας με τη λογική μιας πολύπλευρης εξωτερικής οπτικής.
Δεν νοείται θερμό επεισόδιο στην καρδιά της Ευρώπης και δεν δικαιολογείται η εδαφική επισφάλεια της Ουκρανίας. Το διπλωματικό κεφάλαιο για την Ελλάδα από την υπηρέτηση του εν λόγω δόγματος και των αρχών της ειρήνης θα είναι μείζον. Η δε σταθερή μας προσήλωση σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική παρά τη δύσκολη συγκυρία μόνο προωθητική θα είναι.