Το μεγάλο στοίχημα του φάιναλ φορ του Κυπέλλου στο μπάσκετ, που θα διεξαχθεί αυτό το τριήμερο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι να αρχίσει και να τελειώσει ομαλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ο φόβος των επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς που μαζεύονται συνήθως σε τέτοια events για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους και να… δείρουν τους αντιπάλους οπαδούς (ή μόνο για να δείρουν σε πολλές περιπτώσεις), είχε υποχρεώσει την προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ να αναστείλει τη διεξαγωγή του τα τελευταία 18 χρόνια.

Ο φόβος αυτός είναι υπαρκτός και σήμερα, παρόλο που στο κλειστό «Δύο Αοράκια» δεν θα μπουν περισσότεροι από 2.000 θεατές για υγειονομικούς λόγους. Δεν χρειάζονται, άλλωστε, παραπάνω από μερικές δεκάδες οπαδών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ (οι τρεις από τις τέσσερις φιναλίστ) στο ίδιο μέρος για να προκληθεί μπάχαλο. Η σημερινή διοίκηση της ΕΟΚ υπερβαίνει τον φόβο, επαναφέρει το φάιναλ φορ με την προοπτική να το κάνει φάιναλ έιτ από του χρόνου και μακάρι να πάνε όλα καλά. Γιατί τέτοιες διοργανώσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον και διαφημίζουν το άθλημα.

Ειδικά όταν είναι παρούσες οι τρεις από τις τέσσερις πιο δημοφιλείς ομάδες της Ελλάδας, μαζί με τον Προμηθέα, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως μία σημαντική δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ. Η σύνθεση του φετινού φάιναλ φορ είναι πιθανότατα η καλύτερη δυνατή και δίνει εγγυήσεις για δύο ενδιαφέροντες ημιτελικούς. Ομως το τρόπαιο στο τέλος,σύμφωνα με τα προγνωστικά, αναμένεται να διεκδικήσουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Θα είναι τεράστια έκπληξη αν αποκλειστεί ένας από τους δύο Αιώνιους, πόσο μάλλον και οι δύο μαζί. Οσο ανταγωνιστικοί κι αν εμφανιστούν ΑΕΚ και Προμηθέας, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξέρουν ότι αυτό το τριήμερο κρίνεται ένα τρόπαιο, έχουν προετοιμαστεί όλη την εβδομάδα γι’ αυτό, καθώς δεν είχαν υποχρεώσεις στην Ευρωλίγκα, κι επειδή είναι πολύ ανώτεροι ποιοτικά από τους αντιπάλους τους, θα περάσουν. Από εκεί και μετά ο τελικός της Κυριακής θα είναι μια άλλη ιστορία. Ενα ντέρμπι Αιωνίων, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο μονομάχοι…