Η χθεσινή ημέρα ανήκε δικαιωματικά στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Στο πακέτο των μέτρων που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου και που με αφετηρία τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Ασφάλειας, Προστασίας και Παροχής Υπηρεσιών σε αγώνες ποδοσφαίρου και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις» φιλοδοξεί στην πάταξή του.
Πέρα από τον αυτονόητο συντελεστή δυσκολίας όμως για μια υπόθεση που αποτελεί «διεθνή μάστιγα» είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς ακριβώς αυτό το «σχέδιο» της πολιτείας θα υλοποιηθεί δίχως τη συνεργασία των ποδοσφαιρικών Αρχών. Και ειδικότερα πώς θα προκύψει έστω μια στοιχειώδης εναρμόνιση όταν η ΕΠΟ – που είναι δεδομένο ότι πρέπει να επωμιστεί ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων – συνεχίζει να λειτουργεί σαν μια αθλητική Ομοσπονδία που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε στην κυβέρνηση, ούτε και στις FIFA/UEFA. Ενίοτε ούτε και στη λογική.
Το σημερινό παράδειγμα μάλιστα είναι εξόχως χαρακτηριστικό. Επειτα από σχεδόν έναν χρόνο αναμονής η διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεδριάζει (13.00) για να προχωρήσει μια σειρά από απαραίτητα θέματα που προβλέπει η «Ολιστική Μελέτη» που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τις Συνομοσπονδίες για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τις Επιτροπές Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης κ.λπ. Συνεδριάζει όμως και για την εκκίνηση της διαδικασίας των εκλογών που επίσης έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά καθώς έχουν συμπληρωθεί πέντε μήνες από την παραίτηση του προέδρου Θοδωρή Ζαγοράκη.
Και ενώ οι εκλογές θα φέρουν προφανώς νέο πρόεδρο και νέα διοίκηση; Η ΕΠΟ αποφάσισε σήμερα να ορίσει και τον νέο της Εκτελεστικό Διευθυντή (CEO). Μια θέση που επίσης προβλέπει η «Ολιστική Μελέτη» και αφορά τον στενότερο συνεργάτη τού (επόμενου) προέδρου. Τον άνθρωπο που επί της ουσίας θα έχει την ευθύνη να «τρέξει» συνολικά την Ομοσπονδία.
Δεν πρέπει η θέση να καλυφθεί μετά την ανάδειξη νέου προέδρου; Δεν πρέπει για αυτή τη θέση να προηγηθεί μια διαδικασία διαφάνειας (να προκηρυχθεί κάποιος διαγωνισμός, έστω μια πρόσκληση ενδιαφέροντος; Κάποια αξιολόγηση); Προφανώς. Στην ΕΠΟ όμως που το μισό της συμβούλιο ελέγχεται από την αθλητική Δικαιοσύνη (με πρώτο τον αναπληρωτή πρόεδρο, Παναγιώτη Δημητρίου) υπό την απειλή να κηρυχθεί έκπτωτο τα προφανή δεν είναι και αυτονόητα.