ΠΑΡΙΣΙ. Φεβρουάριος. Ιδιαιτέρα υπηρεσία. – Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου έληξαν στη γαλλική πρωτεύουσα οι εργασίες του «Κοινοβουλίου» των Γάλλων βιομηχάνων και εμπόρων, που είχε συνέλθει για να εξετάσει μια σειρά από ζωτικά ζητήματα της οικονομίας της Γαλλίας.

Πραγματικά, «Κοινοβούλιο» είχε βαφτίσει ο γαλλικός Τύπος την ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου του Γαλλικού Επιμελητηρίου – του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών όλων των βασικών βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας. «Αυτό το Κοινοβούλιο, έγραψε σχετικά η εφημερίδα “Παρί – Πρες – Ενταζιάν”, δεν μπορεί να θέση την κυβέρνηση σε μειοψηφία, αλλά μπορεί να κατηγορήσει την πολιτική της». Οι δεσπότες της γαλλικής οικονομίας, προσέθετε η εφημερίδα, είναι πολύ αγανακτισμένοι και ανήσυχοι.

Τις αξιώσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση τις διετύπωσαν οι Γάλλοι βιομήχανοι στα 14 σημεία μιας διακηρύξεώς τους, που απεκλήθη «άκαμπτο δόγμα» στην πάλη τους εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου σταθεροποιήσεως της οικονομίας, που κατέθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Πομπιντού τον Σεπτέμβριο του 1963. Στον πρόλογο αυτού του σχεδίου αναφέρεται ότι «Η Γαλλία βρίσκεται τώρα σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο χρειάζεται να εκλέξη».

Αλλά οι Γάλλοι επιχειρηματίες παρατηρούν ότι ο οικονομικός ανταγωνισμός προσέλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, εξ αιτίας του οποίου η Γαλλία αισθάνεται πάνω της, όλο και περισσότερο, την πίεση των ανταγωνιστών της από τις γειτονικές χώρες και, ιδιαίτερα, από τη Δυτική Γερμανία. Γι’ αυτό και απευθύνουν το ερώτημα: «Είναι έτοιμη, άραγε, κάτω από τις συνθήκες αυτές, να δεχθεί η Γαλλία την πρόκληση και να αποδυθεί σ’ έναν σκληρό αγώνα με τους ισχυρούς ανταγωνιστές της;».

Επί έναν σχεδόν αιώνα το γαλλικό Επιμελητήριο απαιτούσε από την κυβέρνηση να διατηρή τα πιο υψηλά τελωνειακά δασμολόγια, για να εξασφαλίζει στη γαλλική βιομηχανία προνομιακή θέση στο εσωτερικό της χώρας. Η Κοινή Αγορά όμως κατέρριψε αυτούς τους φραγμούς και άνοιξε τον δρόμο στα ξένα εμπορεύματα. Στην αρχή βέβαια οι Γάλλοι βιομήχανοι είχαν την ελπίδα ότι θα αντέξουν σ’ αυτή την επιδρομή. Αλλά, τώρα, ανήσυχοι από το κακό που τους βρήκε, σημαίνουν συναγερμό.