Ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης». Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για «αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση». Οι ηγέτες της G7 κατηγόρησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Για τον ρώσο πρόεδρο, πάλι, η χερσαία εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα που ξεκίνησε χθες από τρία σημεία συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς αεροδρομίων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά και νοσοκομείων, και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων, δεν είναι παρά μια «ειδική επιχείρηση».

Το χάσμα δεν είναι ασφαλώς μόνο γλωσσικό. Αποτυπώνει και διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το διεθνές δίκαιο, ως προς θεμελιώδεις αρχές όπως το απαραβίαστο των συνόρων και η εθνική κυριαρχία, ως προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν απείλησε μόνο την Ουκρανία με ισοπέδωση. Απείλησε και τη Δύση ότι, αν τολμήσει να παρέμβει, θα υποστεί συνέπειες «που όμοιές της δεν έχει δει ποτέ στην Ιστορία». Η αναφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων ήταν έμμεση, πλην σαφής.

Η απάντηση της πολιτισμένης Δύσης σε αυτές τις απειλές περιορίζεται προς το παρόν μοιραία στην επιβολή κυρώσεων. Αν όμως ο Πούτιν εκλάβει αυτή τη στάση ως ένδειξη αδυναμίας και θελήσει να διορθώσει τα «λάθη της Ιστορίας» επεκτείνοντας τη στρατιωτική του εκστρατεία σε χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι γεγονός.