Ποινή φυλάκισης 25 μηνών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη για την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στο περίφημο ποδοσφαιρικό ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2018. Αντίστοιχα με ποινή φυλάκισης 10 μηνών καταδικάστηκε ο Λούμπος Μίχελ, πρώην τεχνικός διευθυντής της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Και στους δύο κατηγορουμένους οι ποινές είναι υπό το καθεστώς τριετούς αναστολής καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Η εικόνα της εισβολής του οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας εκείνο το βράδυ Κυριακής (11/3/2018) στο ντέρμπι τίτλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ δεν σόκαρε μονάχα το πανελλήνιο. Εγινε θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρωτοσέλιδο στις σημαντικότερες εφημερίδες της Ευρώπης, ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων των κορυφαίων τηλεοπτικών δικτύων. Απολύτως λογικά. Μια από τις πιο βίαιες «ιστορίες» του διεθνούς ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα δυστυχώς είχε «ελληνική» υπογραφή. Ποιος μπορούσε να φανταστεί τότε πως για να φτάσει αυτή η υπόθεση στα δικαστήρια θα περνούσαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ότι θα προηγούνταν επτά αναβολές ως ότου ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ να δικαστεί και προφανώς να καταδικαστεί; Μάλλον κανείς, αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω και θυμηθείς το σοκ που προκάλεσε εκείνη η εισβολή. Και στην ελληνική κοινωνία – που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πριν από μερικές εβδομάδες έμεινε ξανά αποσβολωμένη από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Και στο διεθνές ποδόσφαιρο συνολικά.
«Διακινδύνευσαν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα»
Κατακεραύνωσε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ για εκείνη την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο συνοδεία έξι ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας. «Ο ισχυρισμός του ότι ενήργησε έτσι καθώς θα αποσιωπούσε την ένταση της στιγμής, δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Η συμπεριφορά του αυτή, λόγω της θέσης του, δεν είναι ανεκτή. Φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας, τον θεωρούν πρότυπο και τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση» ανέφερε. «Δεν είχε το δικαίωμα να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Φαίνεται ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί. Δεν δικαιούνταν να παίρνει το όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όπλο που είχε στην κατοχή του, διακινδύνευσαν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα» πρόσθεσε. Παρά ταύτα η ποινή (που εμπεριέχει και τρία χρόνια απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα) στα μάτια έμπειρων νομικών μοιάζει σαν… χάδι.
Αλλος… Δημητριάδης
Η ετυμηγορία εκδόθηκε έπειτα από τις καταθέσεις των Βασίλη Δημητριάδη (γενικός αρχηγός της ΑΕΚ) και Γιώργου Κομίνη (ο διαιτητής του ντέρμπι). «Υπήρχε ένταση και μπήκε. Ηταν 2-3 άνθρωποι μαζί του, προσπάθησε να φτάσει στον διαιτητή, είπαν κάτι κι έφυγαν. Είπε κάτι και σε μένα, αλλά σε ήπιο ύφος, δεν με απείλησε. Δεν αντιλήφθηκα το όπλο, δεν αισθάνθηκα φόβο» είπε ο Βασίλης Δημητριάδης. Τι είχε πει τέσσερα χρόνια πριν (16.3.2018) στον αθλητικό δικαστή που εκδίκασε τότε την υπόθεση; «Δεν ήταν διαπιστευμένος στο φύλλο αγώνα ο κ. Σαββίδης». «Ηταν μαινόμενος και είχε επιθετικές διαθέσεις. Φώναζε, δεν κατάλαβα αν έβριζε. Ηταν σε μια έκρυθμη κατάσταση». «Την πρώτη φορά φορούσε το μπουφάν και τη δεύτερη δεν το φορούσε. Οταν γύρισε να φύγει, φάνηκε το όπλο». «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί έβγαλε το μπουφάν τη δεύτερη φορά; Προφανώς ήθελε να φανεί το όπλο; Προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο βγήκε χωρίς μπουφάν τη δεύτερη φορά; Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική για όλους μας και ειδικά για τους ποδοσφαιριστές». «Στον αγωνιστικό χώρο απαγορεύονται τα όπλα ακόμα και από αστυνομικούς. Μου προξένησε σοκ, φόβο και ανησυχία». Σαν να ήταν άλλος Βασίλης Δημητριάδης…
Η κατάθεση του Κομίνη
«Εφτασε σε απόσταση περίπου 7-10 μέτρων για να διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι σύνηθες, αλλά συμβαίνει να εισέρχονται παράγοντες στο γήπεδο. Δεν αντιλήφθηκα το όπλο. Από αξιωματούχους της ΑΕΚ πληροφορήθηκα για το όπλο» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Κομίνης. Για την υπόθεση αθωώθηκαν και οι έξι της συνοδείας του Ιβάν Σαββίδη.