Συρρικνώνονται οι πανδημικοί δείκτες μέρα με την ημέρα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σταδιακά φθίνει η απειλή του 5ου κύματος. Μάλιστα, η εκτόνωση αυτή αποτυπώνεται τόσο στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων όσο και στους «σκληρούς δείκτες», που αποτελούν και το πιο αυστηρό κριτήριο για τη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας.
Είναι ενδεικτικό πως χθες, Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.214 νέα κρούσματα σε σύνολο 197.080 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται συνεπακόλουθα σε 4,16%. Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί πως ανάλογος αριθμός κρουσμάτων έχει να καταγραφεί στη χώρα μας από τα τέλη Δεκεμβρίου – όταν δηλαδή το 4ο κύμα είχε εισέλθει σε στάδιο αποδυνάμωσης και η Ομικρον δεν είχε ακόμη «χτυπήσει».
Σε κάθε περίπτωση εν τούτοις, η Αττική συνεχίζει να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα (2.904), ενώ αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των θετικών τεστ το τελευταίο 24ωρο ήταν τριψήφιος (852).
Ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι όμως η πτωτική πορεία στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» που καθρεφτίζουν τη σταδιακή αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν χθες σε 417, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 11,5% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, κάθε ημέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως οι ηλικιωμένοι – ιδίως δε εκείνοι που δεν ακολούθησαν τον δρόμο της… Ελευθερίας – είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές. Αναλυτικότερα, εφτά στους δέκα που νοσηλεύονταν έως το μεσημέρι της Κυριακής με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ήταν μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Αντίστοιχα, οι νέες εισαγωγές έπεσαν από το όριο των 300, γεγονός που επιτρέπει στα νοσηλευτικά ιδρύματα να επανέλθουν σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία. Τέλος, μειωμένος ήταν την Κυριακή και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων (63).