Τα δραματικά γεγονότα και το εν εξελίξει αναθεωρητικό σχέδιο της Ρωσίας με την απαράδεκτη εισβολή δεν ακυρώνει μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά, όπως είδαμε αυτές τις ημέρες, θέτει και σε επισφάλεια όλο τον κόσμο. Μεσομακροπρόθεσμα στην πραγματικότητα είναι μπούμερανγκ και για την ίδια τη Μόσχα που πυροδότησε έναν νέου είδους Ψυχρό Πόλεμο.

Κι αυτό αφού παρά την επιφανειακή ή και πρόσκαιρη επίδειξη δύναμης, προφανώς επικίνδυνη και καθολικώς καταδικαστέα, οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι επώδυνες. Δεν είναι μόνο πως συσπείρωσε τη Δύση εναντίον της. Δεν είναι μόνο το πλήγμα από τις τρέχουσες κυρώσεις. Είναι αυτός ο νέος απομονωτισμός στον οποίο θέτει τον εαυτό της και που σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν θα είναι επωφελής.

Η όλη επικίνδυνη λογική της που έφτασε να απειλεί με πυρηνικά – ενώ λέει πως θέλει διαπραγμάτευση – την καθιστά κράτος-παρία, κράτος επισφαλές για τη διεθνή νομιμότητα και σπάει τις γέφυρες της συνεννόησης σε μακροχρόνιο επίπεδο. Αυτό θα είναι συντριπτικά επιζήμιο και για την πικονομία της και για την κοινωνική συνοχή της – ας μην αμελεί η Μόσχα το ισχυρό ρεύμα και στο εσωτερικό της που αντιτίθεται στην εισβολή.

Η Δύση ή η Ευρώπη μπορεί να δείχνουν να αμφιταλαντεύονται, είναι όμως τα πιο προηγμένα μέρη του πλανήτη και αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η Μόσχα παρά τις παράπλευρες ανατολικές της συμμαχίες. Σε βάθος χρόνου θα το δει.