Αντιμέτωπες με μία εντονότερη και κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μακροοικονομική διαταραχή βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μπορεί να έχουν έκθεση στις δύο χώρες, ωστόσο η κερδοφορία τους και οι ισολογισμοί τους θα επηρεαστούν στον βαθμό που οι διεθνείς εξελίξεις πλήξουν τα εγχώρια νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οπως λένε τραπεζικές πηγές, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και η επίδρασή τους στα εισοδήματα είναι αναπόφευκτη. Ως αποτέλεσμα, η νέα αναταραχή θα επηρεάσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων.

Επιπλέον, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, θα καταστήσει πιο επιφυλακτικούς όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Κατά τους ίδιους κύκλους, «αυτό που μένει να διαφανεί είναι η ταχύτητα εκτόνωσης της κρίσης. Οσο πιο σύντομα επιτευχθεί αυτό, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος για τον κλάδο». Δηλώνουν πάντως βέβαιοι πως «τουλάχιστον για κάποιους μήνες ο πιστωτικός κίνδυνος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Κι αυτό ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει μία απολύτως ασφαλής εκτίμηση για τις επιπτώσεις της άλλης κρίσης, της υγειονομικής, στην ποιότητα του τραπεζικού ενεργητικού».

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τόσο τους συστημικούς ομίλους με δραστηριότητα αποκλειστικά στην Ελλάδα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), όσο και εκείνους με παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης (Alpha Bank, Eurobank). Σημειώνεται ότι για την Πειραιώς η έκθεση στην ουκρανική αγορά μέσω της τοπικής θυγατρικής της είναι άνευ σημασίας, καθώς τα μεγέθη της δεν αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 0,15% του ομίλου.

Η αγωνία λοιπόν των τραπεζικών διοικήσεων αφορά την πορεία τόσο των εισπράξεων από πράσινα και ρυθμισμένα δάνεια, όσο και της παραγωγής νέων χορηγήσεων, σε μία περίοδο που η ανάγκη για αύξηση της οργανικής κερδοφορίας αποτελεί προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες στοχεύουν σε εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως και το 2024. Αν λοιπόν το οικονομικό κλίμα φρενάρει κάποιες επενδύσεις, θα ανατραπεί ο σχεδιασμός για επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρίμηνα.