Εκπλήξεις που πολύ πιθανόν να έχουν τον «αντίκτυπό» τους και στα προσεχή Οσκαρ (απονέμονται 27 Μαρτίου) φάνηκαν στις βραβεύσεις του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου (SAG) που απονεμήθηκαν στο Μπάρκερ Χάνγκαρ της Σάντα Μόνικα το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου. Η μεγαλύτερη είναι σίγουρα εκείνη που αφορά την Τζέσικα Τσαστέιν. Αν και αουτσάιντερ, η καλή αμερικανίδα ηθοποιός κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για Α’ ρόλο για την ταινία «The Eyes of Tammy Faye», που πραγματεύεται την εκπληκτική άνοδο, πτώση και λύτρωση της τηλε-ευαγγελίστριας Τάμι Φέι Μπέικερ. Στα SAG η Τσαστέιν ήταν συνυποψήφια της Ολίβια Κόλμαν («Η χαμένη κόρη») και Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos») που επίσης διεκδικούν το Οσκαρ.

Η δεύτερη κατηγορία στην οποία σημειώθηκε η έκπληξη είναι του Β’ ανδρικού ρόλου: ο κωφός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ κέρδισε το βραβείο για την ταινία «CODA», που αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης που είναι παιδί κωφών γονέων. Ωστόσο, ο μόνος συνυποψήφιος του Κότσουρ στα SAG ο οποίος διεκδικεί και το Οσκαρ είναι ο Κόντι Σμιτ-ΜακΦί της «Εξουσίας του σκύλου», ταινίας που δεν πήρε κανένα βραβείο ερμηνείας στα SAG. Να σημειωθεί ότι το «CODA» κέρδισε και το βραβείο καλύτερης συνολικής ερμηνείας από όλο το καστ κινηματογραφικής ταινίας.

Ο ΓΟΥΙΛ ΣΜΙΘ. Οι δύο κατηγορίες ερμηνειών όπου δεν σημειώθηκε έκπληξη είναι του Α’ ανδρικού ρόλου και του Β’ γυναικείου ρόλου. Με τη βράβευσή του με το SAG Α’ ρόλου, ο Γουίλ Σμιθ βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο Οσκαρ για τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς», όπου υποδύεται τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, πατέρα των αθλητριών του τένις Σερένα και Βένους Γουίλιαμς. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και για την Αντριάνα Ντε Μποσέ που βραβεύτηκε στην κατηγορία Β’ γυναικείου ρόλου για τη δουλειά της στο μιούζικαλ «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι δύο ηθοποιοί μετρούν ήδη αρκετά βραβεία για αυτές τις ερμηνείες τους.

Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις ερμηνειών σε τηλεοπτικές σειρές, το κορεατικό «Squid Game» πήγε εξαιρετικά για μη αγγλόφωνο σόου (αν και παραγωγή του Netflix). Κέρδισε στις κατηγορίες Α’ ρόλων δραματικής σειράς (Γιουνγκ Χο Γιέον – άνδρας, Λι Γιουνγκ Γιάε – γυναίκα) αλλά και το βραβείο συνολικού καστ σκηνών δράσης τηλεοπτικής σειράς. Καλύτερος κωμικός ηθοποιός της τηλεόρασης για το 2021 κρίθηκε ο Τζέισον Σουντέικις («Tent Lasso») και καλύτερη κωμικός η Τζιν Σμαρτ («Hacks»).