Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι το σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ καλά κρατεί. Περισσότερα από 70 νέα ελληνικά φιλμ θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (10-20/3) μοιρασμένα στα τρία διαγωνιστικά τμήματα και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, Πλατφόρμα, Από Οθόνη σε Οθόνη και Ειδικές Προβολές.

Η θεματολογία αυτών των ταινιών είναι πλούσια. Περιέχει ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που έχουν βρει τη θέση τους στον συλλογικό ψυχισμό, πορτρέτα καλλιτεχνών, το προσφυγικό – μεταναστευτικό δράμα, ιστορίες για την πανδημία, τη γυναικεία χειραφέτηση και την έμφυλη βία, καθώς και ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το νήμα ωστόσο που ενώνει τις ελληνικές ταινίες στο ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι ο χώρος γυρισμάτων τους, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εξαιρώντας την Αθήνα, θελήσαμε να κάνουμε μια «χαρτογράφηση» αυτής της πανέμορφης χώρας μας μέσω του ντοκιμαντέρ. Οι δημιουργοί 10 ταινιών μοιράζονται μαζί μας κάποιες σκέψεις για το έργο τους με άξονα την επίδραση που άσκησε ο χώρος γυρισμάτων.