Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο μηδέν. Οι κυρώσεις που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν ήταν πράγματι σημαντικές, αλλά όπως επισημάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη στήλη, ήταν κατά κύριο λόγο «αντιρωσικές». Ο Πούτιν συνέχιζε δηλαδή παρά τις κυρώσεις να βρίσκει χρήματα να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του, καθώς η ενέργεια εξαιρέθηκε από τις επίσημες κυρώσεις. Φτάσαμε στο σημείο που αν η Δύση θέλει να πιέσει με ειρηνικά μέσα τον ρώσο πρόεδρο, πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα «αντι-Πούτιν». Αυτά περιλαμβάνουν υποχρεωτικά το κόψιμο κάθε συναλλαγής της Δύσης και των συμμάχων με ρωσική ενέργεια. Το θέμα είναι το αντέχει η Δύση; Η ανοδική έκρηξη τιμών την Καθαρά Δευτέρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έδωσαν μια γεύση από τα μελλούμενα, σε περίπτωση που ληφθεί η μεγάλη απόφαση. Δεν μπορεί ωστόσο το «κόψιμο» των ρωσικών αγωγών από την Ευρώπη να μη συνοδεύεται από πολλές παράλληλες δράσεις.
Σε μια ανάλυση που δημοσίευσε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Καμία δεν λύνει πλήρως το πρόβλημα. Καμία δεν καλύπτει πλήρως τις ρωσικές ποσότητες. Αλλά όλες μαζί χτίζουν μια πρώτη ασπίδα για τη χρονιά που διανύουμε. Τονίζεται, για παράδειγμα, ότι οι εισαγωγές μη ρωσικών αγωγών (συμπεριλαμβανομένων από το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία) θα μπορούσαν να αυξηθούν το επόμενο έτος και να καλύψουν ένα μέρος. Η ΕΕ έχει επιπλέον μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες δυνατότητες να αυξήσει τις εισαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, λαμβάνοντας υπόψη την άφθονη πρόσβασή της στην πλεονάζουσα ικανότητα επαναεριοποίησης.
Επισημαίνεται ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου διαδραματίζει βασικό ρόλο, για τις πιο πολλές χώρες, μαζί με μια αύξηση των ρυθμών εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Το σημείο-κλειδί, που για έναν… περίεργο λόγο έχει διαφύγει την προσοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τα υπερκέρδη άνω των 200 δισεκατομμυρίων που δημιουργούν στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι υψηλές τιμές της χονδρικής. Τι προτείνει; Φορολόγηση αυτών των κερδών προκειμένου να αναδιανεμηθούν στους καταναλωτές. Η ΔΕΗ το κάνει ήδη από μόνη της προσφέροντας επιπλέον έκπτωση 30% στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι υπόλοιπες εταιρείες-παραγωγοί μπορούν να ακολουθήσουν;
Ο δεκάλογος της Διεθνούς Επιτροπής περιλαμβάνει τις αντλίες θερμότητας για τη θέρμανση σπιτιών αντί των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέκταση προγραμμάτων όπως το Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, αλλά και μια συντονισμένη κίνηση από όλους, ώστε οι θερμοστάτες που στην Ευρώπη κινούνται στους 22 βαθμούς Κελσίου και άνω, να μειωθούν έναν ή δύο βαθμούς. Ολα αυτά τα μέτρα είναι η αρχή της απεξάρτησης. Είναι η αποκατάσταση ενός ιστορικού λάθους.
Από τις προτάσεις απουσιάζει ο λιγνίτης. Στις παρατηρήσεις γίνεται μόνο μία αναφορά για χρήση ρεύματος από λιγνίτη, για τις βιομηχανίες που έχουν στη διάθεσή τους μονάδες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Είναι αντιληπτό ότι σε κάποιους πέφτει βαρύ το γεγονός ότι η χώρα και η Ευρώπη μπορεί να αντέξουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και χωρίς λιγνίτη. Τώρα, γιατί τέτοια πρεμούρα, τη στιγμή που και τα δύο… σκοτώνουν, αυτό είναι άλλο θέμα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας δώσει ίσως μια ικανή εξήγηση.