Η δόμηση πέριξ
της Ακρόπολης…
Τρεις ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας – για το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη. Ειδικότερα: στη ζώνη 1, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λ. Συγγρού, Καλλιρρόης, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψους των ανεγερθησομένων κτιρίων τα 21 μέτρα. Στη ζώνη 2, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λ. Συγγρού, Πατμεζά, Καλλιρρόης, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη ζώνη 1, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων τα 24 μέτρα.
…και η ζώνη 3
Στη ζώνη 3, που περιλαμβάνει τα ακίνητα με πρόσωπο επί των οδών Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων τα 17,5 μέτρα. Στην ίδια ζώνη, που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων τα 17,5 μέτρα.
Διαβεβαιώσεις
για την επάρκεια
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας σε σιτηρά, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από Ευρώπη και Αμερική, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς. Οπως είπε ο ίδιος, έχει ήδη συναντήσει εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της Αλευροβιομηχανίας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει εισαγωγή μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ. Εσπευσε επίσης να τονίσει ότι όπου χρειαστεί το ΥπΑΑΤ ήδη βοηθά και θα βοηθήσει για να γίνει με απρόσκοπτο τρόπο η εισαγωγή των ποσοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα. Μέχρι σήμερα από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.
Ερευνες στο Ιόνιο Πέλαγος για αέριο
Ολοκληρώθηκαν και οι δεύτερες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στο μπλοκ «Ιόνιο». Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι η πρόσκτηση και επεξεργασία θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων έγινε από τη διεθνή εταιρεία Shearwater για λογαριασμό των Ελληνικών Πετρελαίων. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο.
Φεύγουν McDonald’s, Coca-Cola, Starbucks
Το προσωρινό κλείσιμο 850 καταστημάτων της στη Ρωσία ανακοίνωσε χθες η McDonald’s, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων, Chris Kempczinski, έγραψε σε επιστολή προς τους μετόχους και τους υπαλλήλους ότι η αλυσίδα θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία. Ωστόσο, θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 ρώσους υπαλλήλους της, ενώ και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ronald McDonald House θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία αποφάσισε και η Coca-Cola μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. «Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται τα ασυνείδητα αποτελέσματα από αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο πολυεθνικός κολοσσός των αναψυκτικών. Την ίδια απόφαση έλαβε και η, επίσης αμερικάνικη, αλυσίδα καφέ Starbucks, η οποία θα κλείσει προσωρινά όλα τα καταστήματά της στην ρωσική επικράτεια ενώ παράλληλα θα «παγώσει» τις αποστολές προϊόντων στη Ρωσία.