Αναμφισβήτητα η τρέχουσα πολυεπίπεδη κρίση που ανατροφοδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενεργοποιεί μια σειρά επιπτώσεων στο καλάθι και την αγοραστική δύναμη του μέσου ευρωπαϊκού και ελληνικού νοικοκυριού, κυρίως στο κομμάτι των λογαριασμών, αλλά όχι μόνο.

Αν σε αυτό προσθέσουμε πως είμαστε στην έξοδο της πανδημικής κρίσης, αλλά και μιας υπερδεκαετούς ύφεσης, αντιλαμβανόμαστε πόσο εύθραυστη είναι η συνοχή ενός μέσου σπιτιού στο φόντο των ανατιμήσεων, αλλά και της ενεργειακής επισφάλειας που επιτείνει τον μηνιαίο προϋπολογισμό των πολιτών.

Υπό αυτή την έννοια, η θωράκιση των νοικοκυριών περνάει μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και μάλιστα άμεσες όπως κατέδειξε – θετικά – και το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό. Πρωτοβουλίες βεβαίως που δεν εστιάζουν απλώς σε πόρους ή μόνο στο πλαφόν των τιμολογίων, αλλά και σε μακροχρόνιες λύσεις, όπως αυτές προτείνονται απ’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα θα συζητηθούν και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κι αυτό έχει ειδική αξία αφού η όλη κρίση θα επιλυθεί ή θα αμβλυνθεί με κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές που όμως θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιομορφίες του κάθε κράτους – μέλους. Εδώ εντοπίζεται μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά: η συνοχή της Ευρώπης περνάει από την προστασία των πολιτών. Και η αποσύνδεση της γεωπολιτικής ρευστότητας από την καθημερινότητά μας είναι ένα μείζον στοίχημα που δοκιμάζει την ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι εξόχως θετικό πως η κυβέρνηση δείχνει βούληση και έγκαιρη μέριμνα για το όλο θέμα.