Η είδηση ότι η εθνική ομάδα του μπάσκετ κέρδισε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIBA και ανέβηκε στη 9η μετά τις δύο νίκες επί της Τουρκίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 είναι αναμφίβολα ευχάριστη. Και κοντράρει τη μίζερη αντίληψη που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια για την «επίσημη αγαπημένη» μας ελλείψει καλών αποτελεσμάτων, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.

Αλλά εδώ ακριβώς είναι το θέμα. Τι ακριβώς θεωρούμε καλά αποτελέσματα; Από το 1987 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000, με μοναδική εξαίρεση την τριετία 1999-2002, η εθνική ομάδα βρισκόταν μονίμως στον αφρό των μεγάλων διοργανώσεων. Εφτανε σίγουρα στα προημιτελικά των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων, διεκδικούσε και ενίοτε κέρδιζε μετάλλια, σε κάθε περίπτωση ήταν πάντα ανάμεσα στις ομάδες που πρωταγωνιστούσαν. Μας καλόμαθε, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ήταν μια παγκόσμια δύναμη του μπάσκετ.

Αυτό άλλαξε από το 2010 και μετά. Οι μεγάλες επιτυχίες εξέλιπαν και η πρόκριση στα προημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης έφτασε σταδιακά να γίνει το ζητούμενο. Οι διαδοχικές αποτυχίες να επιτευχθεί αυτός ο μίνιμουμ στόχος γεννούσαν την εντύπωση ότι η Εθνική βυθιζόταν στην ανυποληψία, ωστόσο όλοι ξεχνούσαμε κάτι πολύ σημαντικό.

Με εξαίρεση τα ολυμπιακά τουρνουά, η πρόκριση στα οποία είναι και λίγο… ρώσικη ρουλέτα, η ομάδα μας ήταν πάντα παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν έλειψε από κανένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και από τις διαδικασίες των «παραθύρων», που καθιερώθηκαν από το 2017 και μετά, περνά… αεράτα και χωρίς προβλήματα, παρά το ότι δεν έχει στη διάθεσή της, όπως και όλοι οι άλλοι μεγάλοι, τους κορυφαίους παίκτες της.

Αυτή η συνέπειά της στα μεγάλα μπασκετικά ραντεβού είναι και ο λόγος για τον οποίο παραμένει μέσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA. Μπορεί να μας στενοχωρεί επειδή δεν καταφέρνει να διεκδικεί μετάλλια κι εμείς είχαμε μάθει αλλιώς, όμως είναι αλήθεια και αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία ότι η «επίσημη αγαπημένη» μας παραμένει μία από τις κορυφαίες μπασκετικές δυνάμεις του κόσμου.