«Κλειστή η Κόκκινη Πλατεία ενόψει ενός γεγονότος, που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δημοσίως, εναντίον ενός γεγονότος, που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και που συμβαίνει σε μια χώρα του “εγγύς εξωτερικού”»: το tweet που ανέβασε την Κυριακή μια γαλλίδα δημοσιογράφος από τη Μόσχα δείχνει πόσο δύσκολη έχει γίνει στη Ρωσία η άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ιδίως μετά την ψήφιση νόμου που τιμωρεί με έως και 15 χρόνια φυλάκιση όσους μεταδίδουν «ψευδείς πληροφορίες γύρω από τον ρωσικό στρατό», όσους δηλαδή δεν συμμορφώνονται με την επίσημη ρητορική του Κρεμλίνου αναφορικά με την Ουκρανία. Από την ιταλική RAI μέχρι τη γαλλική «Libération» και τους αμερικανικούς «New York Times», πολλά δυτικά Μέσα αναστέλλουν την κάλυψη των γεγονότων από τη Μόσχα, ενώ άλλα, όπως το βρετανικό BBC, συνεχίζουν το έργο τους με αυξημένες προφυλάξεις.
Επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, οι «New York Times» ανακοίνωσαν προχθές ότι απομακρύνουν τα μέλη του προσωπικού τους από τη Ρωσία – «ούτε στα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υπό τη σοβιετική δικτατορία, δεν είχε συμβεί αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στη Μόσχα Τσιφ Λέβι. Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Washington Post» έπαψε να υπογράφει τα ρεπορτάζ που πραγματοποιούνται στη Ρωσία, ενώ το CNN ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τα ρεπορτάζ από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να κλείνει το γραφείο του στη Μόσχα, και το Bloomberg ότι αναστέλλει τη συλλογή ειδήσεων εντός της Ρωσίας. Πέραν της ιταλικής RAI, τα γερμανικά ZDF και ARD επίσης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι παύουν προσωρινά να καλύπτουν τα γεγονότα από τη Μόσχα, ενώ το ίδιο έκανε την Κυριακή και η γαλλική «Libération». «Το να εργαζόμαστε με ψευδώνυμο και να καθιστούμε τα ρεπορτάζ μας μη ανιχνεύσιμα είναι υπερβολικά παρακινδυνευμένο επί του παρόντος», διαμήνυσε η διεύθυνση της εφημερίδας στους αναγνώστες.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Le Monde» (όπως και η «Figaro») αποφάσισε να διατηρήσει στη Μόσχα τον ανταποκριτή της, σημειώνοντας ότι αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση – ο Μπενουά Βιτκίν αποφάσισε ωστόσο να μη δημοσιεύει πλέον καμία πληροφορία στο Twitter. Το Γαλλικό Πρακτορείο, που απασχολεί στη Μόσχα περίπου είκοσι δημοσιογράφους, αποδίδει πλέον τα τηλεγραφήματά του από εκεί στο γραφείο του και όχι σε κάποιον μεμονωμένο δημοσιογράφο. Από την πλευρά του, το BBC αποφάσισε προχθές, έπειτα από τετραήμερη αναστολή των δραστηριοτήτων του, να επαναλάβει τα αγγλόφωνα ρεπορτάζ του από τη Ρωσία – επισημαίνοντας πως «η ασφάλεια του προσωπικού μας παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα».
Οσο για τους ρώσους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους, καθημερινά υπάρχουν αναφορές για επαγγελματίες που εγκαταλείπουν από φόβο τη Ρωσία. «Νομίζω ότι το μέλλον είναι πολύ σκοτεινό», δήλωσε στη «Wall Street Journal» o Τικόν Τζιάντκο, αρχισυντάκτης τού (κλειστού πια) ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού TVRain. «Η κανονική, ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι σχεδόν νεκρή στη Ρωσία. Εξακολουθώ όμως να ελπίζω ότι μια μέρα θα ξαναζήσει».