Ηταν μια σωστή επιλογή, η οποία έγινε τη σωστή στιγμή. Το ραντεβού της Κυριακής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που η Αγκυρα έχει επιλέξει τον ρόλο του μεσολαβητή στο Ουκρανικό (φιλοξενώντας ακόμα και τις σχετικές διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια) και βασίζεται στο παιχνίδι των ισορροπιών. Η Αθήνα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που έχει στα χέρια της: τασσόμενη με το μέρος της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και αξιοποιώντας το μομέντουμ, θα βγει κερδισμένη αν υπάρξει παραδοχή πως η κυριαρχία ενός κράτους δεν μπορεί να παραβιάζεται από κάποιο άλλο.

Γι’ αυτό τον λόγο, η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της συνάντησης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε αυτή να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας από τον Ομέρ Τσελίκ πως η άλλη πλευρά δεν θα διστάσει να θέσει ζητήματα που αφορούν τις έρευνες για φυσικό αέριο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση πως ζητήματα «Γαλάζιας Πατρίδας» συζητιούνται σε οποιοδήποτε επίπεδο, πόσω μάλλον σε ανώτατο.

Η εντύπωση, ωστόσο, που πρέπει να δοθεί στο ραντεβού είναι πως, στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, οι δίαυλοι επικοινωνίας όχι μόνο παραμένουν ανοιχτοί, αλλά ισχυροποιούνται με τον απευθείας διάλογο της πολιτικής ηγεσίας. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και έχει ιδιαίτερη σημασία να μεταφέρουν το μήνυμα πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κοινή τους προτεραιότητα.