Τα ρωσικά τανκς φέρονται να έχουν φτάσει μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, καθώς προωθούνται έπειτα από αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου και του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, η γιγαντιαία φάλαγγα που βρισκόταν επί ημέρες έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας – την οποία έχουν εγκαταλείψει περίπου οι μισοί κάτοικοί της – έχει αναπτυχθεί σε θέσεις από τις οποίες μπορεί να εξαπολύσει άμεσα τη μεγάλη επίθεση. Μάλιστα, μετά την ανασυγκρότηση, που κατέστη αναγκαία λόγω των προβλημάτων συντονισμού και εφοδιασμού και της αντίστασης των Ουκρανών, θεωρείται πολύ πιθανό η μεγάλη επίθεση να εξαπολυθεί τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός και γύρω από Χάρκοβο και Μαριούπολη, που δέχονται ανελέητους βομβαρδισμούς. Στο πρώτο, ο κυβερνήτης της περιοχής έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου εις βάρος πολιτών και γενοκτονία του ουκρανικού έθνους», καταγγέλλοντας τον βομβαρδισμό ενός ψυχιατρείου, τη στιγμή που εντός του βρίσκονταν 330 άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων σε αναπηρικά αμαξίδια, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν (αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως πως δεν υπήρξαν θύματα, καθώς όλοι ήταν στο καταφύγιο). Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καταστραφεί πλήρως και 48 σχολεία της πόλης. Επίθεση δέχθηκε και ένα ινστιτούτο στο οποίο υπάρχει εργαστήριο πυρηνικών ερευνών, χωρίς πάντως να αναφερθεί άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους από διαρροές.

Οσο για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, η κατάσταση για τους κατοίκους που έχουν απομείνει σε αυτό είναι δραματική. Εδώ και ημέρες είναι εγκλωβισμένοι σε καταφύγια, χωρίς θέρμανση και επαρκή εφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό, ενώ η απομάκρυνσή τους μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός. Μάλιστα, ο Ερυθρός Σταυρός έκανε λόγο για «ολοένα πιο δύσκολες και απελπιστικές συνθήκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο».

Τα Ηνωμένα Εθνη κατήγγειλαν επίσης χθες ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα απαγορευμένα «πυρομαχικά διασποράς» σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές.

Ο άνθρωπος που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, εξέφρασε τη δυσφορία του (αν όχι την οργή του) για την πορεία των επιχειρήσεων. Εκεί επιβεβαίωσε και την έλευση ξένων (κυρίως από τη Συρία) «εθελοντών» προκειμένου να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις – με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου να προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 16.000.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου συνεχίζονται, με τον φυλακισμένο Αλεξέι Ναβάλνι να καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν αύριο στη Μόσχα και άλλες πόλεις.

Χθες, πάντως, πλήγματα σημειώθηκαν και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, με πυραύλους να πλήττουν στόχους – αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Μόσχα – στο Λβιβ, το Λουτσκ και το Ιβάνο – Φρανκίβσκ, κάτι που δείχνει ότι ο πόλεμος επεκτείνεται πλέον σε όλη τη χώρα. Οσο για τον αριθμό των προσφύγων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπέρασαν πλέον τα 2,5 εκατ. όσοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ενώ άλλοι τόσοι ή και ακόμη περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για πιο ασφαλείς περιοχές εντός των συνόρων. Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι, με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το κόστος των καταστροφών που έχει υποστεί η Ουκρανία ανέρχεται σε 119 δισ. δολάρια.

Πούτιν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν συγκεκριμένες θετικές μετατοπίσεις, όπως μου λένε οι διαπραγματευτές μας. Θα μιλήσω αργότερα για όλα αυτά», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν κατά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο. Αφησε, έτσι, να εννοηθεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, παρά το γεγονός ότι τόσο η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια όσο και οι τρεις γύροι των συνομιλιών στη Λευκορωσία δεν έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

—- Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρώτα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο για να συναντηθούν και να μιλήσουν, αλλά για να φέρουν αποτελέσματα», είπε.