Μετά την οικονομία της Ρωσίας ο αθλητισμός της αποτελεί για τη διεθνή κοινότητα τον δεύτερο σημαντικότερο στόχο της, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μεγάλου Αποκλεισμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η αθλητική απομόνωση έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Κρεμλίνο καθώς η σημαία, ο εθνικός ύμνος και οι αγωνιστικές επιτυχίες αποτελούν έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Την Τρίτη οι υπουργοί Αθλητισμού 37 χωρών, ανάμεσά τους των Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Καναδά, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις και τον ομόλογό της του Αθλητισμού Νάιτζελ Χάντλστον.
Στη δήλωση αποδοκιμάζεται η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και καταλήγει: «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των εθνών αποτελούν το θεμέλιο του διεθνούς αθλητισμού».
Το κοινό ανακοινωθέν ζητά επίσης να μην επιτραπεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να «φιλοξενήσουν, να διεκδικήσουν ή να αναλάβουν διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις».
Οι 37 χώρες επιμένουν να απαγορευτεί η συμμετοχή σε αγώνες σε μεμονωμένους αθλητές που επιλέγονται από τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όπως επίσης σε ομάδες ή πόλεις που «εκπροσωπούν αποτελεσματικά» τα κράτη, όπως οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες.
Η τηλεόραση
Ο αποκλεισμός εκτείνεται και εκτός αγωνιστικών χώρων, στην τηλεόραση. Η Πρέμιερ Λιγκ διέκοψε τη συνεργασία της με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Okko Sport που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης
των αγώνων της και ταυτόχρονα προσέφερε στα θύματα του πολέμου της Ουκρανίας
ένα εκατ. στερλίνες (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ).
Η αγγλική ομοσπονδία διέκοψε επίσης τη συνεργασία της με ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων Κυπέλλου.
Ο αθλητισμός έδειξε τα αντανακλαστικά του από την πρώτη ημέρα εισβολής
της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η UEFA αφαίρεσε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από
την Αγία Πετρούπολη, η φόρμουλα 1 ακύρωσε το ρωσικό γκραν πρι στο Σότσι, απαγορεύτηκε η συμμετοχή των αθλητών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του
Πεκίνου, αφαιρέθηκαν από τη Ρωσία όλα
τα events του παγκοσμίου κυπέλλου του σκι, ματαιώθηκε κάθε αγώνας τένις σε ρωσικό έδαφος και αφαιρέθηκε από την πόλη Περμ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κέρλινγκ.