Να θέσει άμεσα τέλος στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στην επικράτεια της Ουκρανίας» κάλεσε χθες τη Ρωσία, κατόπιν προσφυγής του Κιέβου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνοντας πως δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την αιτιολόγηση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, ότι η Ουκρανία διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των ρωσοφώνων στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Παρά τη συμβολική ισχύ της, ωστόσο, η απόφαση δεν αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτες.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατήγγειλε χθες μέσω Twitter τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν στο Τσερνιχίβ, μια πόλη στη Βόρεια Ουκρανία που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένως την τελευταία εβδομάδα, 10 ανθρώπους που στέκονταν στην ουρά προκειμένου να προμηθευτούν ψωμί. Την ίδια ώρα στη μαρτυρική Μαριούπολη οι ρωσικές βομβάρδισαν σύμφωνα με το Κίεβο θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι και άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κομβόι με αμάχους που εγκατέλειπαν την πολιορκημένη πόλη προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια, ενώ συνέχιζαν χθες να κρατούν ομήρους 400 ασθενείς και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομείο που έχουν καταλάβει. Περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν προχθές τη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Κιέβου στη λεκάνη του Ντονμπάς, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ωστόσο παραμένουν παγιδευμένοι, υπό συνεχή βομβαρδισμό, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Από την έναρξη του πολέμου έχουν υπάρξει συνολικά 43 επιθέσεις σε βάρος υγειονομικών εγκαταστάσεων, υποδομής και εργαζομένων, κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Είκοσι δύο ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ακινητοποιηθεί στις πύλες του Κιέβου ενώ δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν καμία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Τόσο το Κίεβο όσο και το Χάρκοβο ωστόσο σφυροκοπούνται από τις ρωσικές δυνάμεις – στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου βομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν χθες φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ, επιβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 25ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα πάντως με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν ελεύθερο τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, τον οποίο είχαν απαγάγει την περασμένη εβδομάδα. Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία» απηύθυνε χθες στον Νικολάι Πετρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.