Ευθύνονται ο Νεϊμάρ και ο Μέσι στον βαθμό που τους καταλογίζει ο κόσμος για τη φετινή αποτυχία της Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League; Ή μήπως μια ομάδα με αυτή τη νοοτροπία όπως έχουν οι Παριζιάνοι είναι έτσι κι αλλιώς… καταδικασμένη στην αποτυχία; Και δεν μιλάμε για αποτυχία εντός Γαλλίας, εκεί η Παρί μπορεί να πηγαίνει στον «αυτόματο» και να παίρνει τα ματς. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρα η κατάκτηση του Champions League. Αλλά οι Γάλλοι δεν είναι ούτε καν στην 8άδα.

Σίγουρα το μερίδιο που αναλογεί σε παίκτες τέτοιου βεληνεκούς, όπως ο Αργεντινός και ο Βραζιλιάνος είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα όταν δίπλα τους υπάρχει ο Εμπαπέ, ο οποίος έμοιαζε να παίζει μόνος εναντίον όλων απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ομως για την αποτυχία της Παρί τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο Κελαϊφί, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να φέρει στο Παρίσι ό,τι πιο ακριβό κυκλοφορεί. Ο Λεονάρντο, που δεν κατάφερε ποτέ να τα βρει με έναν υπέροχο προπονητή όπως ο Τούχελ, ο οποίος οδήγησε την ομάδα σε τελικό και αποφάσισε να πάει στη λύση του Ποτσετίνο. Που περισσότερο με διαχειριστής μοιάζει, παρά με προπονητής που έχει το εκτόπισμα να τιθασεύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου.

Η Παρί έπεσε μέσα σε μια παγίδα που η ίδια δημιούργησε. Ποδοσφαιρικά λειτούργησε λάθος. Και εξακολουθεί να το κάνει ακόμα και σήμερα. Για παράδειγμα, παίζει χωρίς κλασικό φορ στο σχήμα της, θέλοντας να «κοπιάρει» κάτι από την Μπαρτσελόνα της εποχής του Γκουαρντιόλα. Ομως οι εποχές άλλαξαν. Ακόμα και ο ίδιος ο Γκουαρντιόλα τις περισσότερες φορές πια παίζει με κλασικό «εννιάρι». Και ένα κλασικό «εννιάρι» είναι αυτό που έστειλε τους Παριζιάνους σπίτι τους. Ο Καρίμ Μπενζεμά. Δίνοντάς τους ένα μάθημα για το τι πρέπει να αρχίζουν να αλλάζουν αν θέλουν να φτάσουν κάποια στιγμή στον μεγάλο τους στόχο.