Στην πανδημία μάθαμε πόσο ευκολότερη μπορεί να γίνει η ζωή μας, οι καθημερινές μας συναλλαγές με το κράτος ας πούμε, χάρη στην τεχνολογία. Πλέον οι περισσότεροι Ελληνες έχουν συνειδητοποιήσει πως σημαντικό μέρος της ζωής του 21ου αιώνα βρίσκεται στην ψηφιακή σφαίρα. Η καινούργια αυτή πραγματικότητα, όμως, κρύβει ταυτόχρονα και πολλούς νέους κινδύνους και προκλήσεις. Οπως, για παράδειγμα, οι κυβερνοεπιθέσεις.
Μια παγκόσμια έρευνα, που έκανε η Deloitte μόλις πέρυσι, έδειξε μεγάλη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στις επιχειρήσεις λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ επιβεβαίωσε πως οι κυβερνοεγκληματίες γίνονται ολοένα και πιο ικανοί. Οι κυβερνοαπειλές δεν αφορούν μόνο τις εταιρείες, βέβαια. Αφορούν και τα κράτη. Ηδη η ΕΕ προβλέπει ότι κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοεγκλήματα θα πολλαπλασιαστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Γι’ αυτό η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας πρέπει να αποτελεί πια βασική προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας. Η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2020 – 2025, στην οποία προβλέπεται ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή συνέχεια σε ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, Υγεία, τηλεπικοινωνίες, Δικαιοσύνη, Παιδεία, και χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατό προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα. Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης οι απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας έχουν γίνει πιο σύνθετες. Τα εργαλεία του 20ού αιώνα δεν αρκούν.