Με 71 μετάλλια στο σύνολο (20 χρυσά – 28 ασημένια – 23 χάλκινα) οι αθλητές της Ρωσίας που αγωνίζονταν υπό τη σημαία της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής είχαν καταλάβει την 5η θέση στον πίνακα των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (με βάση τα χρυσά γιατί με βάση το σύνολο ήταν η Ρωσία 3η, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα). Κι όμως οι σκιές συνεχίζουν να βρίσκονται πάνω από τη χώρα, καθώς το θέμα με το ντόπινγκ όχι μόνο δεν έχει λυθεί (επιμένει να μην εναρμονίζεται το ρωσικό κέντρο αντιντόπινγκ με τις εντολές της WADA) αλλά όλο και μεγαλύτερα θέματα ξεσπάνε. Με πιο πρόσφατο την περίπτωση του παιδιού-θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, που ακόμα δεν έχει πάρει (και δύσκολα θα το πάρει καθώς η ΔΟΕ θα εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια) το χρυσό της μετάλλιο από το ομαδικό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Καθώς η RUSADA είχε καθυστερήσει να ανακοινώσει θετικό της δείγμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 όπου τέθηκαν πλέον σε εφαρμογή οι επανέλεγχοι σε αποθηκευμένα δείγματα αθλητών ακόμα και αρκετά χρόνια μετά, οι ρώσοι αθλητές και οι ρωσίδες αθλήτριες έχουν βγει… πρωταθλητές στην επιστροφή μεταλλίων! Συνολικά 88 μετάλλια που είχαν κερδίσει στον στίβο Ρώσοι αφαιρέθηκαν και άλλαξαν… κάτοχο. Με τελευταίο «θύμα» τη ρωσίδα βαδίστρια, Ελενα Λασμάνοβα, που κλήθηκε να επιστρέψει τα χρυσά της μετάλλια στο βάδην τόσο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 όσο και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 στη Μόσχα, όπου μάλιστα είχε γνωρίσει την αποθέωση στην πατρίδα της. Ομως είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Συνολικά 13 μετάλλια τους αφαίρεσαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και επτά από αυτούς του Πεκίνου (2008). Συνολικά τους αφαίρεσαν 38 χρυσά, 25 ασημένια και 25 χάλκινα από μεγάλες διοργανώσεις από το 2008 έως το 2015 και η καταμέτρηση προφανώς και θα… συνεχιστεί.
Δεν είναι τυχαίο που ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, χαρακτήρισε λάθος τη συμμετοχή των Ρώσων στους αγώνες γενικότερα.