Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης βρήκε «τις εξεγερμένες περιοχές και τις πέραν αυτών ελληνικές χώρες χωρίς εφημερίδες, μοναδικό, τότε, μέσο ενημέρωσης του λαού, λόγω έλλειψης τυπογραφείων και πιεστηρίων». Τη λύση έδωσαν οι χειρόγραφες εφημερίδες, με την πρώτη να εκδίδεται στο Γαλαξίδι στις 27 Μαρτίου 1821. Ο τίτλος της παραμένει άγνωστος και καθώς στόχευε στην ενίσχυση του ηθικού των αγωνιζομένων και αμάχων ενέσκηψε στη γοητεία των fake news: έγραφε ότι η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία και τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη Βαλκανική με κατεύθυνση την Ελλάδα. Στην Ιστορία πέρασε ως «ψευδοεφημερίδα», αλλά στο μεταξύ είχε εκπληρώσει την αποστολή της.
Τούτη η ιστορία είναι μία από τις πολλές στο επετειακό λεύκωμα «Οταν ο Τύπος έγραφε την Ιστορία του 1821» που εξέδωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας, σε επιμέλεια της Κατερίνας Λυμπεροπούλου, με τη συνδρομή των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή.
Μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό που ανήκει στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ οι Τίτος Αθανασιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Παύλος Τσίμας, Ελενα Χουζούρη, Νικόλας Βαφειάδης, Αγγελος Στάγκος, Κώστας Ιορδανίδης, Σωτήρης Μανιάτης, Χρήστος Μπάρλας, Δημήτρης Ψυχογιός και Φανή Πετραλιά εξετάζουν θεματικές από τα οικονομικά έως την εξωτερική πολιτική και από την ανεξαρτησία του Τύπου έως τη σχέση του με τον πρώτο κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους.
Ξεφυλλίζοντας την εικονογραφημένη έκδοση με εφημερίδες εποχής, ο αναγνώστης πληροφορείται ότι από το 1821 έως το 1828 εκδόθηκαν τουλάχιστον δέκα, με την εφημερίδα «Σάλπιγξ Ελληνική» να είναι η πρώτη που τυπώνεται σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1821 και τυπώθηκε στην Καλαμάτα σε ξύλινο τυπογραφείο που είχε φέρει μαζί του ο Δημήτριος Υψηλάντης. Δεν μακροημέρευσε, ωστόσο, καθώς ο Υψηλάντης επιχείρησε να κάνει προληπτική λογοκρισία, κάτι που δεν δέχτηκε ο διευθυντής και βασικός συντάκτης του εντύπου Θεόκλητος Φαρμακίδης.
«Χτυπήματα» όμως δέχτηκε κι αργότερα ο Τύπος, επί κυβερνήσεως Ιωάννη Καποδίστρια. Στον νέο κυβερνήτη δεν άρεσε καθόλου το γεγονός ότι η «Γενική Εφημερίδα» επέλεξε να αναφέρει την είδηση της ημέρας – της άφιξής του στο Ναύπλιο – στο βάθος της δεύτερης σελίδας, αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στα προ μηνός πρακτικά της Βουλής. Λίγο αργότερα ο διευθυντής απολύθηκε και η εν λόγω εφημερίδα ανεδείχθη στην αγαπημένη του κυβερνήτη, ο οποίος είχε μεριμνήσει να απαλλαγεί και από άλλες δύο αντιπολιτευόμενες: την «Ηώ» και τον «Απόλλωνα». Η τελευταία μετέφερε την έδρα της στην Υδρα, εκτός εξουσίας του νέου ηγέτη, και πανηγύρισε με τη δολοφονία του, παρά το γεγονός ότι διευθυντής της ήταν ο γνωστός δικαστής από τη δίκη του Κολοκοτρώνη Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία με οικονομική ενίσχυση του Καποδίστρια.